Steun EU aan de biologische landbouw

De landbouwministers van de Europese Unie hebben gisteren steunmaatregelen aangekondigd voor de biologische landbouw. Op de landbouwraad in Luxemburg presenteerden de bewindslieden van de 25 lidstaten een actieplan voor boeren die willen overstappen naar biologische teelt. Onder consumenten zal een promotiecampagne worden gehouden voor `gezonde producten'.

De biologische landbouw kreeg in Luxemburg alle lof toegezwaaid wegens zijn gunstige effect op het milieu. Maar er bestond ook onenigheid onder de ministers, met name over genetisch gemanipuleerd voedsel. Sommige landen willen minder genetisch aangepaste bestanddelen in biologische producten. Nu mag dat nog evenveel zijn als in gewone producten (0,9 procent). Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk willen lagere normen, terwijl Italië, Finland en Hongarije een compleet verbod eisen. ,,Consumenten vinden het onlogisch dat er genetisch gemanipuleerd materiaal in biologisch eten zit'', zei de Italiaanse minister Alemanno. Een voorstel om voor alle rundvleesproducten een gemeenschappelijk etiket `made in the EU' te introduceren haalde het niet. Alleen Ierland en Nederland bleken voor, de andere 23 ministers waren tegen.

Minister Veerman wil zijn collega's dit najaar – Nederland is het tweede halfjaar voorzitter van de EU – concrete voorstellen voorleggen over de biologische landbouw. Veerman vindt dat de overheidshulp aan biologische boeren tijdelijk moet zijn. ,,Als de consument de biologische producten niet wil, moeten we het niet blijven stimuleren.'' Ook wenste Veerman geen gedetailleerde regeltjes. Hij wil boeren zo administratieve lasten besparen.

De landbouwministers willen voorts een actieplan opstellen voor een diervriendelijker visserij, die de neergang van de visbestanden in Europese wateren moet tegengaan. De ministers denken aan subsidies voor vangstbeperking of extra visquota als minder bijvangst is weggegooid. Selectievere en diervriendelijker visnetten zouden ook een impuls moeten krijgen. De maatregelen moeten sommige vissoorten helpen herstellen.

Minister Veerman:. ,,We zijn al een heel eind met enkele herstelplannen, zoals voor kabeljauw.'' Van kabeljauw mag minder worden gevangen en in minder gebieden. Nederland dringt aan op een soortgelijk plan voor schol.

De landbouwraad sprak zich verder uit over het conflict met Rusland. De lidstaten vinden unaniem dat Moskou niet langer moet dwarsliggen bij de invoer van Europees vlees en zuivel. Rusland dreigt na 30 september geen vlees en zuivel uit de EU meer toe te laten. Het land eist vanaf die datum een veterinair invoerdocument dat niet bestaat. Met de export is jaarlijks 1,3 miljard euro gemoeid; Nederland is een van de grootste exporteurs. ,,Het is een belangrijk probleem. We nemen het zeer serieus'', zei Eurocommissaris Byrne gisteren. Een van zijn topambtenaren heeft morgen opnieuw overleg met de Russische autoriteiten. Een ontmoeting vorige week leverde vrijwel niets op.