Stem als `pincode' voor creditcard

Een microfoon, luidspreker, chip en een miniatuur batterij, dat zijn de ingrediënten die volgens het Amerikaanse bedrijf Boffins een optimaal beveiligde creditcard garanderen.

Om de Beepcard te gebruiken moet de gebruiker op een knop op de kaart drukken en een wachtwoord uitspreken. Wanneer de ingebouwde chip de stem herkent laat het luidsprekertje een akoestisch signaal horen, die de kaartautomaat vergelijkt met de bekende persoonlijke gegevens van de gebruiker. Wanneer de gegevens overeenkomen zet de automaat het sein op groen voor de transactie. Deze manier zou het misbruik van gestolen creditcards beter kunnen voorkomen dan de gangbare beveiligingsmethode met alleen een pincode. Het geluidssignaal dat de kaart produceert, bevat versleutelde informatie over de gebruiker en een willekeurig gekozen getal. De bank beschikt over software die kan voorspellen welk cijfer gekoppeld is aan welke kaart, zodat daarmee een logisch verband bestaat tussen de gebruiker, de kaart en de pincode.

Een voorloper van deze creditcard had geen microfoon, maar alleen een ingebouwde luidspreker, die na het intoetsen van een identiteitscode een akoestisch signaal afgaf. Ook hier verandert na elk gebruik de persoonlijke cijfercode automatisch, volgens een volgorde die bij de bank bekend was. Alleen wanneer mogelijke fraudeurs in het bezit waren van het geluidsfragment en de pincode konden ze gebruikmaken van het tegoed van de kaarthouder. Het grote verschil met de nieuwe beepcard is, dat de gebruiker daadwerkelijk over de kaart moet beschikken. Volgens Calvin Yap, een Amerikaanse beveiligingsdeskundige, is de kaart aantrekkelijker dan alternatieve systemen die biometrische gegevens, zoals vingerafdrukken, gebruiken om de identificatie te verbeteren: ,,Behalve dat ze duur zijn, vereisen deze extra software en hardware.''

De door Boffins ontwikkelde kaart heeft hetzelfde formaat als de gangbare creditcard, alleen is deze nog drie keer zo dik. Volgens een woordvoerder van het in Utrecht gevestigde Interpay valt er nog weinig te zeggen over een mogelijk gebruik van de beepcard: ,,De beveiliging van creditcards is een internationale aangelegenheid, het is in dit stadium erg speculatief om over een mogelijke toepassing van deze techniek uitspraken te doen.''

    • Rijkert Knoppers