Salarissen top DNB te royaal

Minister Zalm (Financiën) gaat strenger toezien op de beloning en de pensioenen van de top van De Nederlandsche Bank (DNB). De beloningen en pensioenregelingen van de topbestuurders, onder wie DNB-president Nout Wellink, moeten voortaan elk jaar vooraf ter goedkeuring worden voorgelegd aan de minister.

De bewindsman was het gisteren in een overleg met de Tweede Kamer eens met CDA, VVD en PvdA, die vinden dat de pensioenregeling van de huidige drie bestuursleden te ,,royaal'' is. Zalm had afgelopen vrijdag reeds – voor het overleg met de Kamer – door de directie van DNB de toezegging gekregen dat die voorlopig geen gebruik zal maken van de omstreden pensioenregeling. Het is nog onduidelijk wat er voor de huidige regeling in de plaats komt.

De drie bestuursleden van DNB kunnen op grond van een overgangsregeling op hun zestigste met pensioen en ontvangen dan tot aan hun pensioenleeftijd (65 jaar) 80 procent van hun salaris. Om dat mogelijk te maken stortte DNB 1,5 miljoen euro in het pensioenfonds. CDA'er Omtzigt dreigde de fusie tussen DNB en PVK (de Pensioen- en Verzekeringskamer) te blokkeren als er geen duidelijkheid zou komen over de pensioenen van met name de DNB-bestuurders.

De discussie over de salarissen en pensioenen van DNB en de Pensioen- en Verzekeringskamer kwam al eerder aan de orde. Door de voorgenomen fusie tussen de twee toezichthouders zou het salaris van de PVK-bestuurders in een paar jaar tijd met 30 procent stijgen. Ook de pensioenregeling van de PVK-bestuurders stijgt mee, hetgeen ten laste gaat van het algemene pensioenfonds van de PVK.

Het kabinet bespreekt vrijdag de aanbevelingen van de commissie-Dijkstal over salarissen in de publieke sector. Dijkstal vindt onder meer dat de ministerssalarissen met 30 tot 50 procent omhoog moeten. Het maximale salaris van een topambtenaar zou ook wel wat omhoog kunnen, vindt de commissie: van 125.000 naar 140.000 euro.