Salade met kaas

Het Groene Hart staat onder druk, maar dit doet voorlopig niet af aan de gedrevenheid van boeren en boerinnen in de streek. Neem de coöperatie van boerderijwinkels tussen Naarden in het noorden en Montfoort in het zuiden. Ze hebben de website www.groenehartlandwinkel.nl. De boerderijen leveren zuivel en fruit zonder toevoeging van smaak-, kleur- en geurstoffen. Ze verkopen elkaars producten. Ik bezocht boerderij Doruvael in Montfoort, van de familie Vlooswijk. Een aanrader, ook voor kinderen vanwege het beestenspul, van ezel en lammetjes tot pasgeboren poesjes. Adres: Blokland 95, Montfoort; open op woensdag en vrijdag van half twee tot zes uur en zaterdag van tien tot vier. Het begon met een ruilverkaveling – Doruvael klinkt Oud-Hollands, maar staat voor Door Ruilverkaveling Van Elders. Man Ad maakt de kaas, vrouw Ans drijft de winkel en zoon Jirco melkt de tachtig koeien. Dit is de enige plek in Nederland waar een ongepasteuriseerde roodbacteriekaas mag worden gemaakt. Die heeft een krachtige geur en smaak en draagt de naam `Le petit Doruvael'. De kaas ontstond bij toeval, zoals bij de beste wetenschappelijke vindingen. Het ventilatiesysteem in de kaasopslag viel uit, de vochtigheidsgraad nam toe, de kaas rook anders, maar lekker. Rode bacteriën hadden hun slag geslagen. Er volgde een proces van verfijning en controle, met strenge nadruk op hygiëne. Een andere Nederlandse roodbacteriekaas is de Kernhem, maar die wordt in de fabriek gemaakt met gepasteuriseerde melk.

Maak beide soorten sla schoon. Laat ze even liggen in water met een paar ijsblokjes; dat komt de knapperigheid ten goede. Slinger de blaadjes sla droog in een slacentrifuge of laat ze goed uitlekken in een vergiet. Pel en snipper het sjalotje. Roer een dressing van azijn, olie, de sjalotsnippers, zeezout en peper. Snijd de kaas in blokjes. Hussel vlak voor het serveren de slasoorten met de kruiden en de dressing door elkaar. Strooi er de kaasblokjes over.

Morgen: Turkse yoghurtsoep

    • Annelène van Eijndhoven