Rabo schrapt 1.200 banen op hoofdkantoor

Rabobank schrapt 1.200 banen bij de centrale organisatie. Een op de zes banen verdwijnt. De bank sluit gedwongen ontslagen niet uit. De sanering is het gevolg van de geplande halvering van het aantal banken.

De 1.200 banen zullen de komende anderhalf tot twee jaar vervallen. Waar de mensen moeten vertrekken is nog niet bekend. Dat wordt de komende maanden besloten. Utrecht en Eindhoven blijven in ieder geval de belangrijkste bestuurscentra van de bank. De centrale organisatie heeft ook nog grote kantoren in Zeist en Best.

Topman Bert Heemskerk van Rabobank lichtte gistermiddag het personeel in over de reorganisatie. In zijn ogen moet de bank ,,weer een dienstenorganisatie worden''. ,,Er heerst nog te veel een cultuur van vergaderen en dikke rapporten'', stelde Heemskerk, die zegt ,,een cultuuromslag'' te willen bereiken.

Vakbonden reageren met lichte irritatie op de plannen. FNV Bondgenoten noemde de ingreep tegenover het ANP ,,fors'' en noemt het vreemd dat de bank ingrijpt ondanks goede financiële resultaten. De Unie is het met het principe eens – ,,minder overlap, minder vergaderen, minder rapporten is altijd beter'' – maar vindt niet dat het over de rug van de medewerkers moet worden bereikt. ,,Het gaat goed met de bank en dat moet niet ten koste gaan van het personeel'', aldus Unie-bestuurder W. ter Welle maandag.

De Unie hecht sterk aan de baangarantie die eerder al met de bank is afgesproken. ,,Dat zal ook deze keer onze inzet worden.'' De bank zegt tot het uiterste te gaan om gedwongen ontslagen te voorkomen.

De komende twee jaar moet het aantal aangesloten banken meer dan halveren van 328 naar circa 150. De lokale banken, die formeel de baas zijn van de centrale organisatie, committeerden zich vorige maand aan deze doelstelling. De banenreductie op onder meer de `hoofdkantoren' in Utrecht en Eindhoven zal een besparing van 200 miljoen euro opleveren, zo heeft de Rabobank bekendgemaakt.

Rabobank kondigde begin deze maand al aan te gaan saneren. Bestuurslid Piet Moerland sprak toen van een aanmerkelijk aantal arbeidsplaatsen dat zou gaan vervallen. Dat leidde tot woede onder de vakbonden, die nog in het ongewisse waren over het schrappen van arbeidsplaatsen.

De sanering volgt op een onderzoek van een adviesbureau. Rabobank Nederland gaat de activiteiten samenbrengen in nieuwe divisies die ieder een lid van de raad van bestuur aan het hoofd krijgen. Rabobank kondigde gisteren tevens aan nog dit jaar een financiële topman in het bestuur te zullen benoemen. Die plek is al lange tijd onbezet geweest. Met de reorganisatie wil de Rabobank zijn positie versterken bij grote bedrijven en vermogende particulieren en het teruglopende bankbezoek van particulieren opvangen.