Premier Tsjechië dreigt met vertrek

De Tsjechische premier Vladimír Špidla stapt op als zijn eigen partij voor het einde van deze week geen vertrouwen in hem uitspreekt. Met dit gisteren geuite dreigement wil hij de onrust die is ontstaan na de Europese verkiezingen van vorige week bedwingen. Špidla's sociaaldemocratische CSSD eindige als vijfde, met twee van de 24 Tsjechische zetels in het Europese Parlement.

Zaterdag zal binnen de CSSD worden gestemd over het lot van Špidla, als premier en partijleider. Zijn aftreden betekent volgens de grondwet automatisch het einde van de coalitieregering. De Tsjechische kroon staat onder druk nu de politieke crisis op de spits wordt gedreven.

,,Als ik er niet in slaag deze coalitieregering te verdedigen, dan moet iemand anders het doen'', zei Špidla gisteren. De premier wil snel duidelijkheid, omdat Tsjechië volgens hem rust nodig heeft. Plannen om zich ook in het parlement te onderwerpen aan een vertrouwensvotum heeft Špidla voorlopig laten varen. De coalitiepartijen hebben een meerderheid van één zetel in het parlement van tweehonderd zetels. Verschillende leden van die partijen hebben verklaard bij een stemming niet vóór de premier te zullen stemmen.

Petr Necas, voorzitter van de grootste oppositiepartij ODS, klaagde gisteren dat de premier om de haverklap van gedachten wisselt. ,,Ik denk dat hij ons deze escapades moet besparen en meteen moet opstappen'', aldus Necas.

De coalitiepartners van de CSSD hebben eveneens slecht gepresteerd tijdens de Europese verkiezingen. De Vrijheidsunie (US-DEU) heeft zelfs geen enkele zetel in Straatsburg weten te bemachtigen en zal zich zaterdag bezinnen over verdere regeringsdeelname.

Špidla vroeg en kreeg vorig jaar maart het vertrouwen van het parlement, na de verkiezing van de centrum-rechtse Václav Klaus tot president. In september overleefde hij een door de oppositie ingediende motie van wantrouwen. Als zijn opvolger wordt vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Stanislav Gross getipt. Gross werd gisteren door dagblad Hospodáˇrské noviny in een portret getypeerd als `meester van holle frasen'.