Politie Amsterdam rolt bende pinfraudeurs op

De politie Amsterdam-Amstelland heeft twintig Roemenen aangehouden op verdenking van het illegaal kopiëren van pinpassen bij geldautomaten, het zogeheten skimmen. De verdachten variëren in leeftijd van 21 tot 38 jaar.

Bij het skimmen plaatst de fraudeur een voorzetmond op de originele pasmond van de geldautomaat. Wanneer iemand vervolgens zijn bankpas in de geldautomaat stopt, wordt de informatie van de magneetstrip op de bankpas gekopieerd. Degene die pint, merkt hier niets van. Hij krijgt na het intoetsen van zijn pincode het gevraagde geldbedrag.

Met een minicamera die aan de bovenzijde van de geldautomaat is verstopt, kunnen de fraudeurs opnamen maken van de door pinners ingetoetste pincodes. De videobeelden worden doorgestuurd naar een videorecorder in de directe omgeving van de geldautomaat. De Amsterdamse politie heeft recorders aangetroffen, verstopt in een fietstas en in een enkel geval zelfs in een kinderwagen.

De gekopieerde digitale informatie van de magneetstrip wordt op een blanco bankpas aangebracht. In combinatie met de door de videocamera vastgelegde pincode kan vervolgens met deze passen geld worden opgenomen. Dit gebeurt meestal in het buitenland.

De Amsterdamse politie heeft bij verschillende aanhoudingen en huiszoekingen apparatuur in beslag genomen waarmee de fraude werd gepleegd. De politie kwam de bende op het spoor nadat op tweede paasdag vier skimmers op heterdaad waren betrapt. De verdachten waren door het hele land actief.