Plaatsvervanger Van Hanegem breekt de spanning rond Oranje

Na drieëneenhalve week vroeg Dick Advocaat aan zijn assistent of hij niet een keer de persconferentie wilde doen. Dus nam Willem van Hanegem plaats achter de tafel. Het leverde een onemanshow op met pikante aspecten.

Het Nederlands elftal balanceert op de rand van de afgrond tijdens Euro 2004, maar er was gisteren ook ruimte voor humor. In plaats van Dick Advocaat, die vond dat hij zondag voldoende had gezegd over Nederland-Tsjechië, nam Willem van Hanegem plaats achter de tafel tijdens de (internationale) persconferentie. Tussen de droge grappen door had `De Kromme' ook interessante opmerkingen over de spelers van Oranje die hij bepaald niet spaarde. Sterker nog, hij vond dat de journalisten kort ervoor met hun vragen aan een aantal internationals te vriendelijk waren geweest.

Van Hanegem heeft zich erover verbaasd dat het Nederlands elftal zo van de kook was toen Arjen Robben zaterdag tegen Tsjechië werd gewisseld. ,,Het zijn toch allemaal topvoetballers? Die mogen zich toch niet van de wijs laten brengen als er een speler wordt vervangen? Dat vind ik onbegrijpelijk. Als het nou Maradona was die naar de kant moest.''

De hamvraag luidde natuurlijk of Van Hanegem het eens was met de vervanging van Robben voor Paul Bosvelt. Hij liet zich er niet expliciet over uit, maar tussen de regels door werd wel duidelijk dat de voormalige topinternational zelf een andere keuze had gemaakt. Hoewel Advocaat zondag verklaarde dat het ging om een unanieme beslissing. ,,Om eerlijk te zijn is er een pittige discussie aan voorafgegaan. Er waren meer kandidaten die voor een wissel in aanmerking kwamen. Het was ook mogelijk geweest Seedorf rechtshalf te laten spelen, Van der Meyde eruit te halen en Robben te laten staan. Maar Seedorf liep met een bandage te hobbelen (hamstringblessure, red.) dus dat was een risico.''

De trainer die met Feyenoord en AZ (eerste divisie) kampioen werd, vindt dat de assistenten en de bondscoach het niet allemaal met elkaar eens hoeven te zijn. ,,Het zou gek zijn als je dezelfde mening hebt. Dan ben je een eenheidsworst. Je zit er om elkaar aan te vullen. Uiteindelijk voel ik me wel medeverantwoordelijk voor de keuze van de bondscoach.''

Hij vindt dat Robben zijn teleurstelling over De Wissel beter had moeten verbergen. ,,Arjen had zich even moeten realiseren dat Advocaat hem met alle risico's van dien al zes weken voor het EK zekerheid heeft gegeven over zijn deelname. Voor hetzelfde geld was hij hier helemaal niet geweest. Hij had toch een zware blessure. Maar Advocaat zei tegen hem: `Als jij je stinkende best doet bij de revalidatie ga jij naar Portugal'. Robben was in feite de eerste die werd geselecteerd. Daar had hij aan moeten denken toen hij zo demonstratief van het veld liep.''

Na Advocaat maakte ook Van Hanegem nog eens duidelijk hoe gebrekkig het tactisch inzicht soms is van de hedendaagse Nederlandse topspelers. Seedorf kreeg de taak Tomás Rosicky te schaduwen. In de wedstrijd moest hem dat door Jan Wouters nog een keer worden duidelijk gemaakt én in de rust werd het hem in de kleedkamer andermaal uitgelegd. Van Hanegem: ,,We hebben toen zelfs toen het bord erbij gepakt. Ik had het idee dat Clarence drukker was met zijn ploeggenoten dan met zijn tegenstander. Er zijn spelers die twee borden nodig hebben om iets te begrijpen, anderen helemaal geen. Het komt misschien ook door de opleiding van tegenwoordig. Voetbal wordt steeds professioneler en wetenschappelijker benaderd, maar over het spelletje zelf gaat het niet zo vaak meer. Ik ben wel eens een kleedkamer binnengewandeld waar de trainer zeven vellen met tactische aanwijzingen had opgehangen. Ik dacht even dat het behang was. Wij doen het veel eenvoudiger en begrijpelijker. Anderhalf vel voor de ploegentactiek en een vel voor de stilstaande situaties. Daar staat alles op.''

Van Hanegem liet de vragen uit de zaal van (internationale) verslaggevers vertalen in het Engels door persvoorlichter Pedro Salazar. Soms antwoordde hij serieus, soms met een grap.

Wat is de stemming bij de spelers? Heb je de indruk dat ze de Letten willen opvreten?

Van Hanegem: ,,Ze hebben net gegeten, dus ze zijn nu volgevreten. Maar het zou wel schandalig en gênant zijn als Nederland niet van Letland kan winnen. Toch is het een niet te onderschatten tegenstander. De Letten verloren pas vijf minuten voor tijd van de Tsjechen en speelden gelijk tegen de Duitsers.''

Als Advocaat bij een 2-1 voorsprong weer besluit een aanvaller te vervangen door een middenvelder, wat is je reactie dan?

,,Dan sla ik hem neer.''

Wat zal een eventuele uitschakeling voor jullie betekenen?

,,Toen we aankwamen in Albufeira zagen we hier al die mensen weer lopen met oranje hoeden op en oranje pakken aan. Toen zeiden we tegen elkaar: `Het zal wel een debacle zijn voor die gasten als we er straks uitliggen'. Het Nederlands elftal wordt een beetje overschat. Iedereen verwachtte dat wij hier over alle teams zouden heen walsen.''

De scheidsrechter zou hebben toegegeven dat Ruud van Nistelrooy bij het tweede doelpunt in buitenspelpositie liep.

,,Dan moet hij die alsnog afkeuren.''

Was Robben niet fit genoeg geweest om ook tegen de Duitsers te spelen? Zelf zegt hij van wel.

,,Arjen is op de training zo'n voetballer waar je weinig hoogte van krijgt. Wij vonden dat hij er nog niet klaar voor was. Op de training kan het er wel goed uitzien, maar in de wedstrijd komt er toch een stuk spanning bij. Het kan dan ook zo afgelopen zijn.''

Waarom zijn sommige trainingen besloten?

,,Dat is op verzoek van de spelers. Zij willen dan in alle rust kunnen werken. Ze zijn niet bedoeld om tactische zaken uit te proberen. Dat hebben we al in de voorbereiding gedaan. Het is dan ook verloren tijd om van de daken te filmen.''

De spelers maken een depressieve indruk.

,,Als ik naar jou kijk dan ben jij het ook.''

Waar kunnen we de kaartjes kopen voor de volgende show?

,,Ze kosten drie euro per stuk.''

    • Erik Oudshoorn