Opnieuw verlaat een hoge ambtenaar OCW

Diane Keizer-Mastenbroek, de op een na hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, verlaat na drie jaar het departement. Ze wordt gemeentesecretaris in Groningen.

Het snelle vertrek van de plaatsvervangend secretaris-generaal (psg) is opmerkelijk omdat het grote verloop van topambtenaren wordt beschouwd als een belangrijk probleem van het ministerie van OCW. Sinds 2000 verlieten 38 topambtenaren het departement. In een debat met de Tweede Kamer, vorige week maandag, werden hierover vragen gesteld aan minister Van der Hoeven. Zij zei toen dat de huidige ambtelijke top een commitment heeft gedaan om langere tijd bij OCW te blijven. Ze noemde expliciet de huidige secretaris-generaal en twee directeuren-generaal, en niet de psg.

De benoeming van Keizer-Mastenbroek als gemeentesecretaris is vanochtend goedgekeurd door B en W van Groningen. De medewerkers van OCW zouden vanmiddag worden ingelicht over haar vertrek per 1 september.

Keizer-Mastenbroek was lid van het college van bestuur van de Ichthus Hogeschool toen zij plaatsvervangend secretaris-generaal werd op 1 augustus 2001. Tegen toenmalig secretaris-generaal Harm Bruins Slot zou zij bij haar aantreden al gezegd hebben dat ze maximaal drie à vier jaar in functie zou blijven. Ze wist toen al dat ze wilde terugkeren naar het noorden, waar ze vandaan komt.

    • Mark Duursma