Navratilova haalt gram door winst eerste duel

Martina Navratilova heeft gisteren met een klinkende zege op de Colombiaanse Catalina Castaño haar criticasters de mond gesnoerd. De 47-jarige tennisster speelde in de eerste ronde van Wimbledon met haar 24-jarige tegenstandster: 6-0 en 6-1. In de tweede ronde stuit ze op de Argentijnse Gisela Dulko van wie ze vorige maand op Roland Garros nog kansloos verloor.

Navratilova is nu de oudste prof die een partij op het Londense grastoernooi wist te winnen. ,,Het was ooit mijn ambitie om de jongste winnares te zijn, niet om de oudste te zijn. Maar goed, iemand moet toch dat record in handen hebben'', stelde de winnares van 167 enkeltoernooien na afloop.

De in Praag geboren Navratilova maakte in 1973 haar debuut op Wimbledon met een zege tegen Christine Truman. Destijds waren slechts vijf van de 127 andere tennissters die dit jaar strijden om de hoofdprijs geboren. In 1994 beëindigde ze haar profloopbaan. Vier jaar geleden keerde ze terug als dubbelspeelster en bleek ondanks haar leeftijd niet versleten. Vorig jaar baarde ze opzien door met de Indiër Leander Paes haar twintigste titel op Wimbledon te winnen.

Navratilova speelde twee jaar geleden voor het eerst weer een paar partijen in het enkelspel. Ze won toen een weddenschap door een zege op de Russische Tatiana Panova in Eastbourne. Dit seizoen is ze aan een serieuze comeback bezig. Ze wil daarmee onder meer haar dubbelspel verbeteren. Tot de wedstrijd van gisteren verloor ze vier van de vijf enkelspelen.

Op Roland Garros werd Navratilova vorige maand kansloos verslagen door Gisela Dulko. Critici stelden dat de organisatie de wildcard beter aan een jongere speelster had kunnen geven. Met haar winst tegen Castaño heeft ze op Wimbledon haar gram gehaald. Ze kan zich nu revancheren tegen Dulko.

Goran Ivanisevic heeft bij zijn comeback op Wimbledon de tweede ronde gehaald ten koste van de Rus Mikhail Joezni. De Kroaat, die na dit grandslamtoernooi afscheid neemt van het proftennis, won in drie sets: 6-3, 7-6 en 6-2. Ivanisevic had niet meer op Wimbledon gespeeld sinds zijn toernooiwinst in 2001. ,,Eindelijk speel ik weer goed en nu houd ik ermee op. Dat is triest'', glimlachte Ivanisevic.