Moore wil andere klassering film 9/11

Michael Moore gaat in beroep tegen het besluit om zijn film Fahrenheit 9/11 alleen toegankelijk te maken voor 17 jaar en ouder. De Motion Picture Assocation of America behandelt vandaag het appèl.

De MPAA vond de film wegens taalgebruik, geweld en beelden niet geschikt voor kinderen onder de 17 jaar zonder begeleiding van hun ouders. Vooral een soldaat die bij het ten strijde gaan meermalen `motherfucker' roept als hij meezingt met een heayvmetal versie van het lied The Roof Is on Fire stoorde de commissie.

De MPAA had in plaats van `restricted' kunnen besluiten tot `PG13', wat een waarschuwing aan de ouders is dat passages ongeschikt kunen zijn voor kinderen jonger dan 13. Moore hoopt dat de commissie in tweede instantie dat als nog wil kiezen. Volgens de regels kan dat als het meer in overeenstemming met de wens van de Amerikaanse ouders zou zijn. Volgens Moore draagt de film bij aan het politiek debat en zou hij daarom voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk moeten zijn.

Fahrenheit 9/11 is vanaf morgen in New York te zien en vanaf vrijdag in 700 bioscopen in de rest van het land. In het programma This Week with George Stephanopoulos noemde Moore de documentaire zondag een `opiniestuk'. ,,Het bevat mijn mening over de vier jaren van Bush. Ik wil echt de indruk niet wekken dat dit een eerlijk en afgewogen stuk journalistiek is.''

De Britse schrijver Ray Bradbury heeft tegen de BBC gezegd dat hij kwaad is op Moore omdat deze zonder zijn toestemming de titel van zijn beroemde boek Fahrenheit 451 heeft geleend. Bradbury (83) vindt dat Moore een andere naam moet nemen. ,,Het is niet zijn roman, niet zijn titel.'' De schrijver protesteerde een half jaar geleden bij het bedrijf van Moore en kreeg pas vorige week een telefoontje van de regisseur. Bradbury hoopt dat het tot een schikking komt en dat hij niet naar de rechter hoeft. In Groot-Brittannië komt de film op 9 juli uit, in Nederland een maand later.