Moord op journalist Oekraïne `opgelost'

Het al jaren slepende onderzoek naar de moord op de Oekraïnse journalist Georgi Gongadze is gisteren in een stroomversnelling gekomen. Een Oekraïner die in de gevangenis zit voor meerdere moorden, heeft bekend dat hij Gongadze in 2000 heeft gedood.

Gongadze stond aan het hoofd van een internetkrant die bekend stond om haar scherpe kritiek aan het adres van president Leonid Koetsjma. In september 2000 werd hij ontvoerd in de Oekraïnse hoofdstad Kiev. Zijn onthoofde lichaam werd twee maanden later in een bos teruggevonden. De onderzoekers vonden de dader – alleen geïndentificeerd als `K' – door een link te leggen tussen zijn vorige moorden en de vergelijkbare omstandigheden waarin Gongadze om het leven kwam.

Eerder op de dag had het parket bekendgemaakt dat oud-politieagent, Igor Gontsjarov, in augustus vorig jaar was overleden aan ernstige verwondingen vermoedelijk aangebracht door de politie. Het parket meldde op 1 mei een onderzoek te zijn begonnen naar de verdachte omstandigheden waarin Gontsjarov, een kroongetuige in de zaak Gongadze, was gestorven. Vlak na Gongadze's dood werd een postume brief van Gontsjarov gepubliceerd waarin hij Koetsjma en de minister van Binnenlandse Zaken ervan beschuldigde de opdracht te hebben gegeven om Gongadze te vermoorden.

De moord op Gongadze leek in 2000 het einde van Koetsjma's politieke carrière. De publieke opinie achtte hem verantwoordelijk voor de dood. Eind 2000 doken plots tapes op waarop Koetsjma de opdracht leek te geven voor de liquidatie van Gongadze. Maar volgens de president waren die vervalst.

In verschillende protestmarsen eisten mensenrechtenactivisten het aftreden van de president, die zelf alle beschuldigingen bleef ontkennen. In 2001 werd het onderzoek naar Gongadze's dood ook al eens officieel afgerond. Toen luidde de verklaring dat de journalist was gedood door twee `hooligans' die later zelf werden vermoord. Hierdoor slaagde Kutsjma er min of meer in om de orde te herstellen en bleef hij – weliswaar sterk verzwakt – aan de macht.