Mislukt grasseizoen frustreert Sluiter

De Wimbledondroom van Raemon Sluiter is voorbij na zijn nederlaag gisteren in de eerste ronde tegen de Zweed Jonas Björkman: 7-5, 1-6, 5-7 en 1-6.

De frustraties van een mislukt grasseizoen zaten diep bij Raemon Sluiter. Na een korte tirade tegen de scheidsrechter richtte de 26-jarige Nederlandse tennisser zijn woede op Jonas Björkman. Vlak nadat Sluiter de Zweed als verliezer de hand had geschud, beet de Rotterdammer zijn 32-jarige tegenstrever toe dat hij niet gediend was van diens onsportieve gedrag.

Björkman had volgens Sluiter een aantal keren te opzichtig voor zichzelf gejuicht. De als nummer zeventien geplaatste Scandinaviër haalde zijn schouders op in de wetenschap dat hij in de volgende ronde staat van het prestigieuze Londense toernooi. Sluiter wist op zijn favoriete ondergrond niet boven zichzelf uit te stijgen en moet weer een jaar wachten voordat hij op gras kan spelen.

Een klein uurtje na het duel, dat vier keer werd onderbroken door de regen, gaf Sluiter toe dat hij had gereageerd als ,,een speler die niet goed in zijn vel zit''. Slechts een paar weken per jaar voelt de nummer drie van Nederland zich een internationale subtopper.

In tegenstelling tot veel collega's voelt hij zich thuis op de groene zoden. Sluiter is van mening dat er slechts een handjevol spelers is tegen wie hij kansloos is op gras. Maar na nederlagen tegen de Tsjech Radek Stepanek op Queen's, de Fransman Michael Llodra in Rosmalen en Björkman op Wimbledon, bleek dat Sluiter dit grasseizoen de verwachtingen niet kon waarmaken.

De speler die zichzelf een grasspecialist noemt kiest er vreemd genoeg niet voor over twee weken deel te nemen in Newport. In de Amerikaanse stad wordt het laatste grastoernooi van het seizoen gespeeld. Sluiter heeft gekozen voor het challenger-toernooi van Scheveningen.

Dit evenement uit de eerste divisie van het internationale tennis wordt op het door Sluiter zo vermaledijde gravel gespeeld. Een week later moet hij een finaleplaats verdedigen op de gravelbanen van de Dutch Open in Amersfoort. Bij een slecht resultaat dreigt een daling op de wereldranglijst. Sluiter moet zelfs oppassen dat hij over enkele weken niet uit de top-100 verdwijnt.

Sluiter wilde zijn curieuze keuze voor Scheveningen in plaats van Newport niet nader toelichten. Hij noemde het ,,een samenloop van omstandigheden waar geen persoonlijke drama's aan ten grondslag liggen.'' Door zijn beslissing kan Sluiter op 2 juli wel het huwelijk bijwonen van zijn tenniscollega John van Lottum en is hij ervan verzekerd enkele weken achtereen in Nederland te zijn.

In zijn vertrouwde omgeving lijkt Sluiter nog altijd het beste te presteren. De tennisser die in ATP-toernooien in Rotterdam, Amsterdam en Amersfoort de eindstrijd haalde, komt na Scheveningen en Amersfoort ook nog uit op een challenger-toernooi in Hilversum. In plaats van te kiezen voor het hardcourtcircuit in de Verenigde Staten, speelt Sluiter voor startgeld tegen tennissers uit de marge van het profcircuit.

Tot medio augustus is Amersfoort het enige ATP-toernooi waar Sluiter in actie komt, terwijl een tennisser die een plaats bij de beste vijftig spelers van de wereld nastreeft toch minimaal op de toernooien uit de hoogste categorie moet uitkomen. Ten opzichte van een jaar geleden heeft Sluiter in ieder geval de les geleerd dat het spelen in de Duitse competitie niet past in het schema van een tennisser die zich wil blijven plaatsen voor de grandslamtoernooien.

Hij gaf toe vorig jaar voor het geld in plaats van voor zijn sportieve carrière te hebben gekozen. ,,Bankrekening-technisch heb ik toen een goede slag geslagen, maar het was een fout'', stelde Sluiter gisteren op The All England Club.

In het schema van Sluiter paste op dit moment geen vroege uitschakeling. Op Wimbledon, waar hij ieder jaar hoopt op een doorbraak, moest Sluiter het in 2 uur en 26 minuten afleggen tegen de geroutineerde Björkman. De Zweedse dubbelspecialist was een klasse beter dan de Nederlander die op een grandslamtoernooi nooit verder kwam dan de derde ronde.

Voor een handjevol Nederlandse fans was Sluiter aan het einde van de partij zijn frustratie even niet meer de baas. Na een dubieuze beslissing gooide hij de bal met een boogje naar de lijnrechter. Dat kwam Sluiter op een waarschuwing en een boete van enkele honderden ponden te staan. Daarop beet Sluiter de arbiter toe dat hij de wedstrijd niet aanvoelde. Op dat moment streed hij al een verloren strijd. En dat wist hij zelf het best.

Het sierde hem niet dat hij zijn tegenstander bestraffend toesprak in plaats van hem sportief de hand te reiken. Sluiter probeerde de frustraties af te reageren met een verbale woordenwisseling aan het net. Maar daar viel geen enkele winst meer te behalen. En daarmee sloot de gefrustreerde Rotterdammer het grasseizoen af met veel woorden en weinig daden.

    • Koen Greven