Italië vreest Scandinavisch akkoordje in laatste duel

Italië laat op het Europees kampioenschap voetbal niets aan het toeval over. Extra camera's van de staatszender Rai worden vanavond ingezet bij het duel Zweden-Denemarken om te zien of de Scandinavische landen vals spelen en Italië zo een loer draaien. Zelf zullen de Italianen, na twee gelijke spelen, vanavond tegen het al uitgeschakelde Bulgarije moeten winnen om nog kans te behouden op een plaats bij de laatste acht.

Italië, verliezend finalist van EURO 2000 na winst in de halve finale tegen Nederland na een strafschoppenserie, verdenkt de Zweden en de Denen ervan het vanavond op een akkoordje te gooien. Met een 2-2 gelijkspel zijn beide ploegen op grond van het onderlinge resultaat zeker van een vervolg op het EK. De Deense bondscoach Olsen reageerde woedend op de suggestieve opmerkingen van Italiaanse zijde.

Italië heeft als gevolg van blessures en schorsingen de nodige personele problemen voor het laatste en beslissende groepsduel. Steraanvaller Vieri, die de hoge verwachtingen tot nog toe niet waarmaakte en de nodige kansen miste tegen Zweden, kampt met een knieblessure. Hij is een twijfelgeval. Evenals de middenvelders Perrotta en Zanetti. Over de inzetbaarheid van Perrotta is bondscoach Trapattoni het meest optimistisch.

Italië heeft zichzelf in een moeilijke positie gebracht en moet hopen op de vorm van Del Piero en Cassano. De eerste wedstrijd tegen Denemarken kwamen de Italianen niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Na dat duel verloor de ploeg bovendien sterspeler Totti voor drie wedstrijden wegens het gewraakte spuugincident. Totti werd op grond van Deense televisiebeelden alsnog geschorst voor de `klodder' die hij in het gezicht van tegenstander Poulsen spuugde.

Vervolgens verspeelden de Italianen de 1-0 voorsprong tegen Zweden door een miraculeuze hakbal van Ajacied Ibrahimovic. Gattuso en Cannavaro kregen hun tweede gele kaart op dit EK en ontbreken vanavond eveneens in de ploeg van Trapattoni. Het enige wat Italië rest, is winnen van de hekkensluiter in groep C, Bulgarije, en hopen dat Zweden en Denemarken niet met 2-2 gelijkspelen.

De Zweden lijken de beste uitgangspositie te hebben, mits ze niet verliezen van de Denen. Elk gelijkspel is goed, ook al wint Italië. Denemarken moet vrezen voor een Italiaanse zege. Met de teruggekeerde Grønkjaer als aanjager zal het team risico's moeten nemen, en scoren. De Zweden wonnen vier jaar geleden de laatste onderlinge ontmoeting.