Hoge opbrengst moderne kunst op veiling in Londen

Een veiling van ongeveer zestig impressionistische en moderne schilderijen bij Sotheby's in Londen heeft gisteravond bijna 61,5 miljoen pond (92 miljoen euro) opgeleverd. Dat was het hoogste totaal sinds 1989 voor een dergelijke veiling in Londen. Het schilderij Garçon à la veste bleue (1918) van Amedeo Modigliani bracht met ruim 6 miljoen pond (ruim 9 miljoen euro) het hoogste bedrag op. Het werd gekocht door een privéverzamelaar. Een ander hoogtepunt was Deux Crabes van Vincent van Gogh, dat sinds 1960 niet meer in het openbaar te zien was. Voor dit schilderij betaalde een anonieme koper bijna 8 miljoen euro, ruim vier keer de geschatte waarde. Ongeveer hetzelfde bedrag werd betaald voor Picasso's Femme couchée à la mèche blonde uit 1932. De gouache Liebespaar (1913) van Egon Schiele bracht ongeveer 3 miljoen euro, het hoogste bedrag ooit voor een werk op papier van de Oostenrijker.