Handel Alitalia stil

De handel in de aandelen van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia aan de effectenbeurs van Milaan is vanmorgen stilgelegd, vooruitlopend op verwachte mededelingen, later vandaag, over een krediet van de Italiaanse regering.

Alitalia, dat voor 62 procent in handen van de staat is, heeft al jaren te kampen met een negatief resultaat. In 2003 leed het bedrijf een verlies van 519 miljoen euro. In het verleden pompten Italiaanse regeringen veel geld in de maatschappij, maar de Europese Unie staat dit niet langer toe. Binnen de EU moeten luchtvaartmaatschappijen eerlijk met elkaar kunnen concurreren, luidt de wet van Brussel.

Eurocommissaris voor Transport, De Palacio, stemde in mei wel in met een plan voor een overbruggingskrediet van de Italiaanse regering aan Alitalia, mits dit in een jaar wordt afgelost. De hoogte van het krediet wordt vandaag mogelijk bekendgemaakt en loopt volgens sommige berichten op tot 400 miljoen euro. Het krediet maakt deel uit van een reddingsplan voor Alitalia dat de regering Berlusconi onlangs presenteerde. Andere onderdelen zijn ontslag voor de gehele top en een akkoord met de vakbonden over het voorkomen van stakingen.

Alitalia wil zich graag aansluiten bij Air France-KLM, de fusie tussen het Franse en Nederlandse bedrijf. De topman van Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, heeft laten weten dat Alitalia nog steeds welkom is, als de Italianen eerst hun financiën op orde brengen.