Geboren zondebok

Na zijn ongelukkige wissel in de voetbalwedstrijd Nederland- Tsjechië is Dick Advocaat de nationale kop van Jut. De bondscoach is een geboren zondebok.

Het zal Dick Advocaat een geringe troost zijn, maar hij is de eerste niet. Dit is bijna op de kop af 589 jaar geleden gebeurd. Johannes Hus had zich aan onvergeeflijke ketterijen bezondigd. Op 6 juli 1415 werd hij tot de dood op de brandstapel veroordeeld. De menigte stroomde toe. In het laatste ogenblik voor de geweldige bos hout werd aangestoken, drong zich een oud vrouwtje naar voren. Ze had een klein dor takje bij zich, legde het zorgvuldig bij de voeten van de veroordeelde. ,,O, heilige onschuld'', zou Hus nog hebben gezegd. Beschouw dit takje als een voorloper van de e-mail, en de verzameling als de virtuele brandstapel waarop de ongelukkige trainer door het vrome voetbalvolk is neergezet.

In het begin ziet het er altijd zo monter en vrolijk uit. Het legioen staat uitgedost in oranje te hossen, zal de wereld eens een poepie laten ruiken. Als ik dat weer zie, eens in de twee jaar, denk ik onveranderlijk: het loopt verkeerd af. Als het om voetbal gaat, het Europees of Wereldkampioenschap, hebben `de Hollanders' steevast met ontzettend veel lawaai de huid verkocht voor ze de beer geschoten hebben. Later lees ik in de krant dat ik weer gelijk heb gekregen. Na 1974 heb ik ons voetbal afgezworen.

Voetbal is oorlog, zei Rinus Michels. Het is erger. Soms lees ik in een krantenkop dat die of die club is `vernederd'. Heeft met vijf, zes, tien tegen nul verloren. Is dat dan niet de bedoeling? Eens was er een wedstrijd Holland-België die door ons met 9-3 gewonnen werd. Tegen het einde begon het publiek te roepen: ,,Tien! Tien!'' Nico Scheepmaker, groot voetbalkenner, heeft geschreven dat de toeschouwers eigenlijk maar één wens hebben. Niet dat de eigen club wint, ook niet dat de tegenstander simpelweg verliest. Hij moet kruipend het veld verlaten, begraven worden.

En nu hebben we verloren! Wat moet je met al die in de grond geboorde hoop op andermans ellende? Je kunt niet meer gewoon, oranjegemutst, verder hossen. Zoek de zondebok. Het spijt me dat ik het zeggen moet, maar Dick ziet eruit als de geboren zondebok. Op de voorpagina van deze krant heeft Kamagurka hem geportretteerd met een bordje: ELBA. Dat zou ik doen. Dan heb je in ieder geval nog een Waterloo voor de boeg.

Op de website www.deslechtstewisselooit.nl kan worden gestemd over het beleid van Dick Advocaat.

    • H.J.A. Hofland