Fusiegolf VS naar nieuw hoogtepunt

De fusiegolf in de Verenigde Staten bereikte gisteren een nieuw hoogtepunt. De Amerikaanse bank Wachovia koopt de in Birmingham (Alabama) gevestigde bank SouthTrust, waarmee Wachovia de grootste bank in het zuidoosten van de VS wordt met een beurswaarde van ruim 70 miljard dollar (57,9 miljard euro).

Het is de grootste fusie in de Amerikaanse bankwereld sinds in januari JP Morgan Chase voor 58 miljard dollar (48 miljard euro) Bank One overnam. Wachovia betaalt met eigen aandelen in een verhouding die neerkomt op een overnamesom van 14,3 miljard dollar (11,8 miljard euro), zo maakte het gisteren bekend.

De tweede Amerikaanse overname gebeurde gisteren door het Amerikaanse vastgoedconcern Simon Property Group, die de branchegenoot Chelsea Property Group koopt voor 3,5 miljard dollar (2,89 miljard euro) in contanten en aandelen. Chelsea is naar eigen zeggen 's werelds grootste eigenaar en exploitant van `outlet centers', winkelcentra waar producten van gerenommeerde fabrikanten van merkartikelen te koop zijn tegen sterk verlaagde prijzen.

De bank Wachovia is dankzij een agressief overnamebeleid de op drie na grootste bank van de Verenigde Staten met een balanstotaal van 411 miljard dollar. De hoofdzetel staat in Charlotte (North Carolina). SouthTrust, met een balanstotaal van 53 miljard dollar, is behalve in Alabama ook in Florida goed vertegenwoordigd.

Simon Property zei gisteren dat het ook schulden en preferente aandelen van Chelsey overneemt tot een bedrag van 1,3 miljard dollar. Chelsey heeft onder de naam Premium Outlet 31 `outlet centers' in de VS en vier in Japan. Simon zit in 247 vastgoedobjecten in Noord-Amerika en 48 in Europa (Frankrijk, Italië, Portugal en Polen).