Frankrijk zet Zwitserland na rust opzij

Met een 3-1 zege op Zwitserland heeft titelverdediger Frankrijk gisteravond de kwartfinales van het EK voetbal bereikt. Voor de Fransen was Henry tweemaal trefzeker.

Hoewel de Fransen bezig zijn aan een reeks van 21 duels zonder nederlaag, is het spel dit toernooi niet sprankelend. Niet alleen bondscoach Advocaat blijft tijdens dit EK sleutelen aan zijn team. Ook zijn Franse collega Santini heeft na drie duels nog geen vastomlijnd idee over zijn ideale elftal. Anders dan Oranje heeft Frankrijk wel de kwartfinale bereikt. Daarin is Griekenland vrijdag de tegenstander.

Pas een kwartier voor tijd zette Henry de Fransen met zijn eerste doelpunt van dit toernooi op voorsprong (2-1), waarmee Frankrijk zeker was van het bereiken van de laatste acht. De topscorer van Arsenal zag even later een tweede bevlieging beloond met de 3-1.

Santini begon tegen Zwitserland weer met verdediger Lizarazu en de middenvelders Pires en Makelele. Verdediger Sagnol verving Gallas. Maar vooral het passeren van Desailly was opmerkelijk. De aanvoerder had tegen Kroatië ongelukkig gespeeld. Maar zijn vervanger in het centrum van de verdediging, Silvestre, bleek tegen de Zwitsers ook een onzekere factor.

Een foute pass van Silvestre in de voeten van Gygax leidde in de 26ste minuut tot de Zwitserse gelijkmaker, gemaakt door Vonlanthen. De 18-jarige aanvaller van PSV nam daarmee de fakkel over van Engelsman Rooney als jongste EK-doelpuntenmaker aller tijden.

Met zijn eerste doelpunt voor de Zwitserse nationale ploeg bracht Vonlanthen het duel weer in evenwicht, nadat Zidane de Fransen na twintig minuten op voorsprong had gebracht. De spelmaker kopte raak uit een corner van Pires maar kreeg daarbij de hulp van de mistastende doelman Stiel.

De 1-1 tussenstand was voor Frankrijk nog altijd genoeg voor een plaats bij de laatste acht, maar de ploeg raakte in de ban van het WK-syndroom: twee jaar geleden werden de Fransen als titelverdediger al in de eerste ronde uitgeschakeld. Die blamage hing ook in Coimbra in de lucht.

De Zwitserse coach Kuhn gaf de jeugd een kans, met Vonlanthen op de plaats van Chapuisat en de jonge middenvelder Gygax voor de wegens spugen geschorste aanvaller Frei. De Zwitsers voetbalden vrijuit, maar haddden moeite kansen te creëren. Het Zwitserse offensieve onvermogen hield Frankrijk op de been. Santini heeft vier dagen voor zijn volgende puzzel: een elftal formeren dat een bres slaat in de Griekse muur.

Volgens Zinedine Zidane begint het toernooi voor Frankrijk nu pas echt. ,,We hebben ons doel nog niet bereikt nu we in de kwartfinale zitten'', zei de vedette na de zege op Zwitserland. Hoewel het tot nu toe niet gemakkelijk gaat bij Frankrijk, toonde Zidane zich tevreden. ,,Ik vind dat het elftal in de eerste drie duels goed heeft gepresteerd. Het is nu een kwestie van goed verzorgen en voorbereiden op de volgende ontmoeting. Veel tijd om te rusten krijgen we niet'', zei hij over het duel tegen de Grieken.