Dure kerosine breekt Swiss op

De noodlijdende Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss zal ook dit jaar verlies lijden. De maatschappij, die tijdelijk geleid wordt door voormalig KLM-topman Pieter Bouw, maakte gisteren bekend dat de hoge olieprijs het bedrijf parten speelt. De luchtvaartmaatschappij blijkt eerder dit jaar een deel van zijn brandstofcontracten, die het bedrijf beschermen tegen stijgende kerosineprijzen, te hebben verkocht. Het zorgde in de eerste drie maanden van dit jaar voor 20 miljoen Zwitserse franc (ruim 13 miljoen euro) extra inkomsten. De brandstofderivaten zijn verkocht om de liquiditeitspositie te verbeteren.

De erkenning dat Swiss zijn liquiditeitscijfers in het eerste kwartaal heeft opgefleurd, ligt gevoelig omdat zulke cijfers extra belangrijk zijn voor bedrijven waarvan het voortbestaan onzeker is. Swiss is in 2001 ontstaan uit de restanten van het failliete Swissair en dochtermaatschappij Crossair. De luchtvaartmaatschappij heeft het sindsdien onverminderd moeilijk gehad en moest vorig jaar de vloot met 40 procent inkrimpen en 3.000 van de 9.000 werknemers ontslaan. Bouw, van 1991 tot 1997 topman van KLM, was als president-commissaris betrokken bij deze omvorming.

Als de prijs van kerosine op het huidige niveau blijft van 360 dollar per ton zal dat voor 85 miljoen Zwitserse franc (56 miljoen euro) additionele kosten zorgen. Als Swiss een deel van zijn derivatencontracten niet had verkocht, zouden die kosten een kwart lager zijn geweest. Pieter Bouw verklaarde vanochtend in de zakenkrant Financial Times dat de verkoop van kerosinecontracten een gok op de ontwikkeling van brandstofprijzen betekende en dat die verkoop een moeilijke keuze was geweest.

Swiss maakte gisteren ook bekend dat commissaris André Kudelski vertrekt wegens verschil van inzicht over de strategische allianties die Swiss moet aangaan. Onlangs besloot Swiss af te zien van toetreding tot de zogeheten Oneworld alliantie rond British Airways.

Swiss was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Het aandeel van het bedrijf ging gisteren met ruim 5 procent naar beneden. Vanochtende daalde het aandeel Swiss met 4 procent.