Doden na rellen in Ivoorkust

Bij gevechten tussen rivaliserende rebellengroepen in Ivoorkust zijn volgens de rebellen gisteren minstens 22 mensen om het leven gekomen. De rellen braken uit op de dag dat president Gbagbo aangaf opnieuw met de rebellen en de oppositie om de tafel te gaan zitten om het vredesproces te hervatten.

De rebellen raakten slaags in de twee noordelijke steden Bouaké en Korhogo, vermoedelijk in reactie op een mislukte aanslag op rebellenleider Guillaume Soro. Diens konvooi werd zondag in Korhogo aangevallen door een groep zwaarbewapende mannen. Volgens een woordvoerder van de rebellen werden zeventien aanvallers en vijf rebellen gedood. Een aantal van de gearresteerde aanvallers zou hebben verteld aanhanger te zijn van de militaire rebellenleider Ibrahim Coulibaly, een rivaal van politieke leider Soro.

Coulibaly verblijft op dit moment in Parijs waar een onderzoek tegen hem loopt. Hij wordt verdacht van het beramen van een moordaanslag op president Gbagbo. Maar ook de president zelf en president Lansana Conte van buurland Guinnea worden door de rebellen van de aanslag op hun leider verdacht. Een woordvoerder van Coulibaly in Parijs ontkende elke betrokkenheid. De rebellen lieten weten dat één van Coulibaly's trouwste aanhangers, bevelhebber Bamba `Kass' Kassoum, tijdens de gevechten werd gedood.

De rellen tonen aan hoe slecht de verhoudingen tussen de verschillende partijen in Ivoorkust zijn. Het land is de facto in tweeën gesplitst sinds een mislukte coup tegen Gbagbo twee jaar geleden uitmondde in een burgeroorlog. De oorlog werd vorig jaar ten einde verklaard, maar er vond geen ontwapening plaats.

De spanning liep de laatste weken hoog op nadat Gbagbo drie ministers uit de overgangsregering, waaronder Soro, ontsloeg. De ministers hadden hun werkzaamheden opgeschort uit protest tegen het neerslaan van een anti-Gbagbodemonstratie op 25 maart. Het leger trad toen met harde hand op om te voorkomen dat de protestmars toch van de grond zou komen. Daarbij vielen zeker honderdtwintig doden.

Gbagbo beloofde gisteren het recht op het houden van protesten te erkennen, een herdenking te zullen organiseren voor de slachtoffers en een internationaal onderzoek van het geweld toe te staan. Hierop verklaarde de oppositie zich bereid opnieuw te zullen onderhandelen.

Zowel een delegatie van de Verenigde Naties als drie Afrikaanse leiders proberen al enige tijd Gbagbo en zijn tegenstanders samen te laten werken.

Een delegatie van de Verenigde Naties is op dit moment in Ivoorkust om te kijken hoe het vredesproces weer op gang kan worden gebracht.