China wil sluiting 2.000 staatsbedrijven

China zal de komende vijf jaar zo'n tweeduizend verlieslijdende staatsbedrijven sluiten. Het land telt zo'n honderdduizend staatsbedrijven. China wil bovendien ontslagen werknemers niet langer voorrang geven boven crediteuren als de activa worden verkocht en de opbrengst wordt verdeeld. Dat melden vandaag verschillende Chinese staatsmedia.

De tweede maatregel zou onderdeel uitmaken van de nieuwe bankroetwetgeving die de machthebbers in Peking voorbereiden en waaraan al tien jaar lang wordt gesleuteld.

Het belangrijkste kenmerk van deze nieuwe wet zou worden dat bij een bankroet geen onderscheid meer wordt gemaakt tussen de in totaal bijna 8 miljoen staats-, privé- en buitenlandse bedrijven. Ook worden voortaan de gangbare internationale bankroetregels toegepast. De huidige wet, die stamt uit 1986, kent alleen staatsbedrijven.

Bij de sluiting van de tweeduizend staatsbedrijven zouden de huidige regels nog gelden dat crediteuren pas na de werknemers komen. Het zou hierbij gaan om militaire fabrieken en mijnbouwbedrijven in ver afgelegen bergstreken die hun werknemers nauwelijks nog kunnen betalen.

China heeft, sinds het bijna een kwart eeuw geleden met de economische liberalisering begon, 3.377 staatsbedrijven gesloten. Dat zou de staat in totaal 50 miljard yuan (5 miljard euro) aan subsidies hebben gekost. De banken zouden 224 miljard yuan aan slechte leningen hebben afgeschreven. Voor 6,2 miljoen ontslagen werknemers zou de staat nieuwe werkgelegenheid hebben gevonden, hoewel critici zeggen dat daarbij door de arbeiders flink in loon ingeleverd is en de corruptie welig tierde.