Bin Bin

Edwin van der Sar moest even naar adem happen toen hem onlangs op de persconferentie door een Chinese journaliste werd gevraagd of hij klaar was voor het maken van zijn eerste doelpunt. Ze had de keeper tegen Duitsland ver uit zijn doel zien komen om bij de middenlijn een bal naar voren te trappen. Van der Sar bleef vriendelijk en probeerde uit te leggen dat het scoren toch niet zijn taak is. Macho Jaap Stam zei even later in het voorbij lopen cynisch: ,,Good question.'' Ze heet Liu Bin Bin en ze werkt voor het Chinese voetbalmagazine Soccer News dat volgens haar gelezen wordt door anderhalf miljoen mensen. Ze achtervolgt het Nederlands elftal door heel Portugal in een oude gammele Ford met chauffeur, maar zonder airco. De sof tegen Tsjechië was goed voor twee pagina's in haar blad. De Chinezen zijn volgens haar enthousiast geraakt voor het Nederlandse voetbal door de gouden generatie van 1988. De vraag aan Van der Sar wil ze nuanceren: ,,Hij moet net als Pierre van Hooijdonk heel goed vrije trappen kunnen nemen.'' Maar daarna, vroeg ik me stilletjes af. Ik moest aan haar denken toen Willem van Hanegem gisteren zei: ,,Ik kon na de wedstrijd tegen Tsjechië niet reageren omdat ik een Chinees aan mijn broek had hangen.'' Dat was Bin Bin natuurlijk.

    • Erik Oudshoorn