`Bezoek aan illegale prostituee strafbaar'

ChristenUnie en SGP willen dat klanten van prostituees voortaan controleren of de dame van hun keuze wel legaal in Nederland verblijft. De Christenunie diende gisteren tijdens de bespreking van de illegalennota in de Tweede Kamer hiertoe een motie in bij minister Verdonk van Vreemdelingenzaken. Het bezoek van illegale prostituees moet strafbaar worden gesteld, aldus de motie.

Illegale prostituees zijn vaak slachtoffer van mensenhandel. Om dit te bestrijden wil de partij ook de vraagkant van de markt aanpakken. ,,Als een klant vermoedt of kan vermoeden dat de prostituee illegaal is, zou hij moeten afzien van haar diensten. Een inval waarbij klanten worden meegenomen, zal een buitengewoon afschrikwekkend effect hebben'', betoogde Kamerlid Huizinga-Heringa (ChristenUnie).

Andere partijen ontvingen het idee aanvankelijk met enig vermaak. Kamerlid van Fessem (CDA): ,,Hoe stelt u zich dat dan voor op het bewuste moment? Moet de klant naar een verblijfsvergunning vragen?'' Van der Staaij van de SGP viel de ChristenUnie bij. ,,Als het zo ingewikkeld wordt, ziet de klant bij twijfel eerder af van het contact.'' Minister Verdonk antwoordde gisteren dat zij praktische bezwaren ziet bij de uitvoering, maar zij deed de toezegging dat ze de motie gaat bespreken met minister Donner (Justitie), die verantwoordelijk is voor het prostitutiebeleid. De motie krijgt naar verwachting geen steun van een meerderheid van de Kamer.