Zware crash Ralf Schumacher, zege Michael

Michael Schumacher won gisteren voor de 78ste keer in zijn carrière een race in de Formule 1, maar zelden werd hij op weg naar die overwinning zo hevig afgeleid. Negen ronden reed hij op de Indianapolis Motor Speedway langs het wrak waarin zijn broer Ralf opgesloten zat na een knal tegen de betonnen muur. Via de boordradio hoorde Michael dat Ralf weinig mankeerde, honderd procent vertrouwen deed hij het niet.

Michael Schumacher (35) werd tijdens de race om de Grote Prijs van de Verenigde Staten constant op de hoogte gehouden over het welzijn van zijn jongere broer. ,,In gedachten was ik bij Ralf. Ik reed op de automatische piloot.'' Het belette de kopman van Ferrari niet zijn achtste zege in negen races in dit seizoen te behalen. Met 2,9 seconden voorsprong op zijn ploeggenoot Barrichello triomfeerde hij voor de derde keer in Indianapolis, de Japanner Takuma Sato (BAR-Honda) werd derde.

De zesde dubbelslag van Ferrari dit jaar werd ingeluid door Barrichello. De Braziliaan veroverde voor de tiende keer in zijn loopbaan de polepositie. Lang lag hij niet aan kop. Hij werd in de tweede ronde al gepasseerd door Schumacher. Daarvoor was de safety car al voor de eerste keer uitgerukt. In de eerste bocht na de start caramboleerden vier wagens op elkaar.

Kort daarna verloor de Spanjaard Alonso een achterwiel van zijn Renault en ramde frontaal de betonnen muur. Hij stapte ongedeerd uit zijn bolide. In de tiende ronde verloor Ralf Schumacher in bocht 13 de macht over het stuur van zijn Williams. Met 320 kilometer per uur spinde hij om zijn as en knalde met zijn achterkant tegen het beton.

Het wrak van de jongste Schumacher (28) kwam midden op de baan tot stilstand. Verbinding over de autoradio was niet meer mogelijk. Minutenlang zat Schumacher gevangen in zijn cockpit. Medisch personeel had acht minuten nodig om hem er uit te helpen. Met een hoofdknik maakte hij de helpers duidelijk dat hij bij bewustzijn was en zich kon bewegen.

Negen ronden reed zijn broer Michael achter de safety car langs het wrak. ,,Toen hij zo lang in de wagen bleef zitten, begon ik me zorgen te maken'', gaf de kopman van Ferrari toe. ,,Via de radio hoorde ik dat hij weinig mankeerde, maar geloven deed ik het niet. Ik dacht dat ze me gerust wilden stellen. Pas toen de berichten over zijn toestand positief bleven, viel er een last van me af.''

Na twaalf minuten werd Ralf op een brancard naar het Medical Center op de Speedway vervoerd. Daar bleek dat hij er als door een wonder met lichte kneuzingen in zijn rug vanaf kwam. Voor nader onderzoek werd hij per helikopter naar een ziekenhuis in Indianapolis overgebracht. ,,Hij heeft veel pijn'', verklaarde staleigenaar Frank Williams na een eerste contact. ,,Last van zijn maag, kneuzingen over zijn hele lichaam, maar geen botbreuken. Hij zal wel een paar dagen in het ziekenhuis moeten blijven.''