`Wissel wordt strop coach'

De sfeer die op zaterdagavond in menig huiskamer heerste is in de Nederlandse dagbladen terug te vinden. Coach Advocaat moet hangen.

Dé wissel. Dé wissel die symbool staat voor de defensieve tactiek van Dick Advocaat stond vanochtend centraal in de ochtendkranten. `Onbegrip over dé wissel', zo luidt de openingskop van het Algemeen Dagblad over de wissel van aanvaller Arjen Robben voor middenvelder Paul Bosvelt. `Na de wissel het volksgericht' stelt de Volkskrant in het hart van de eerste pagina.

In de zondagseditie sprak De Telegraaf op de voorpagina al over zeven kolom van een afgang. Vanochtend wordt in dezelfde krant Nederland-Tsjechië een `Nachtmerrie' genoemd. Trouw is vanochtend gematigder met de kop `Verweer Advocaat voer voor critici'.

In de commentaren zijn de Nederlandse dagbladen redelijk eensgezind. Alleen de toon varieert. Natuurlijk zijn er de complimenten over het vertoonde spel. Met passie werd er gestreden, stelt de Telegraaf, ,,letterlijk en figuurlijk op vleugels, zoals Advocaat het de miljoenen fans (...) lange tijd had onthouden''. En het gedwongen vertrek van Robben speelde de Tsjechen volgens de krant in de kaart. ,,Oranje werd dus door de coach achteruit gezet.''

Volgens de Volkskrant zijn het niet alleen de media en het grote publiek die de tactiek van Advocaat bekritiseren. In een commentaar constateert de Volkskrant dat ook ,,in eigen kring'' het onbegrip groeit.

Als het Nederlands elftal alsnog de kwartfinales haalt, dan zal alles vergeten en vergeven zijn. Maar als de wedstrijd woensdag tegen Letland de laatste wordt, dan ,,zullen de spinsels in de bovenkamer van Dick Advocaat een strop blijken'', stelt de Volkskrant.

Het Algemeen Dagblad schuift alle voorzichtigheid over de toekomst van de bondscoach in de kop opzij. ,,Bondscoach Advocaat stapt overmorgen op bij missen van kwartfinale.''

Sommige Oranje-fans, die op de voorpagina van de Telegraaf hun gal mogen spuwen over Advocaat, zullen zijn eventuele vertrek niet van nabij meemaken. Eén supporter uit Hilversum was volgens de krant zo boos dat hij zijn kaartje voor de wedstrijd tegen Letland verscheurde en naar Nederland terug is gereden.