Veroordeling om deelname terrorisme

Het gerechtshof in Den Haag heeft vanochtend twee mannen bij verstek veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie. Deze had plannen voor bomaanslagen in Frankrijk en België.

De veroordeling is de eerste in Nederland die verband houdt met moslimterrorisme. De 29-jarige Fransman Jerôme C. kreeg een gevangenisstraf van zes jaar, de 32-jarige Algerijn Abdelghani R. vier jaar. Beide mannen werden eind 2002 nog door de rechtbank in Rotterdam vrijgesproken. Omdat de mannen vervolgens naar het buitenland zijn vertrokken, zal het openbaar ministerie een internationaal opsporingsbevel doen uitgaan.

Het Hof acht bewezen dat Jerôme C. en Abdelghani R. deel uitmaakten van de groep waarvan ook de Tunesiër Nizar Trabelsi lid was. Die werd vorig jaar in Brussel veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. Trabelsi zou in Afghanistan zijn opgeleid om een zelfmoordaanslag te plegen op de Amerikaanse ambassade in Parijs of op de luchtmachtbasis Kleine Brogel in België. De groep had naar verluidt nauwe banden met Al-Qaeda. Alle drie werden opgepakt op 13 september 2001, twee dagen na de grote aanslagen in de Verenigde Staten.

De rechtbank in Rotterdam vond in 2002 dat het openbaar ministerie ten onrechte gebruik had gemaakt van informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Het hof oordeelt nu echter in hoger beroep dat informatie van de AIVD wel degelijk de grondslag mag vormen voor het begin van een strafrechtelijk onderzoek en de aanhouding van verdachten, zoals in deze zaak gebeurde. Na de vrijspraak in Rotterdam ontstond veel commotie. Minister Donner (Justitie) zei dat de bestrijding van terrorisme onder grote druk was komen te staan. Inmiddels ligt er bij de Eerste Kamer een wetsvoorstel dat vervolging van terrorisme in Nederland eenvoudiger moet maken. De minister toonde zich vandaag ingenomen met de uitspraak.

De rechtbank vond nog dat zelfs als de AIVD-informatie gebruikt mocht worden, de bewijzen zeer dun waren. Het hof acht niet bewezen dat beide mannen zelf betrokken waren bij de voorbereiding van aanslagen, maar wel dat ze deel uitmaakten van de organisatie. Dat ,,verdient een zeer zware bestraffing'', aldus het hof. Zo reed een van de veroordeelden Trabelsi vanuit Frankrijk naar Schiphol voor diens reis naar Afghanistan. Bovendien leverden ze vervalste documenten.

Het openbaar ministerie in Den Haag toonde zich vanochtend niet optimistisch over de gevangenneming van de veroordeelden. ,,Ik denk dat ze wel zullen zorgen dat dat niet gebeurt'', aldus advocaat-generaal mr. B. Edelhauser.