Verlies Roemeense sociaal-democraten

In de tweede ronde van de Roemeense gemeenteraadsverkiezingen – een belangrijke test bij het naderen van parlementsverkiezingen – heeft de regerende sociaal-democratische partij PSD opnieuw tegenslagen te verwerken gekregen. Ze verloor volgens de voorlopige uitslagen in Boekarest en in de belangrijke stad Cluj.

De strijd om het burgemeesterschap in Boekarest was al eerder beslist – hier verloor twee weken geleden minister van Buitenlandse Zaken Mircea Geoana de race tegen de zittende burgemeester Traian Basescu, lid van de oppositie. Gisteren gingen vier van de vijf arrondissementen van de Roemeense hoofdstad voor de sociaal-democraten verloren. De oppositiecoalitie Rechtvaardigheid en Waarheid (een samenwerkingsverband van de Democratische Partij en de liberalen) kreeg in de Boekarestse wijken tussen 57 en 66 procent van de stemmen. In het vijfde arrondissement is de uitslag nog onzeker.

In Cluj, de hoofdstad van Transsylvanië, kreeg Emil Boc, kandidaat voor de Democratische Partij, 55,8 procent van de stemmen. Hij versloeg de kandidaat van de PSD, Ioan Rus. Rus is na Geoana de tweede minister die bij de lokale verkiezingen in het zand bijt: hij gaf onlangs het ministerschap van Binnenlandse Zaken op om zich volledig op de verkiezingen in Cluj te kunnen concentreren. De zittende burgemeester van Cluj, de ultra-nationalist Gheorghe Funar, was in de eerste ronde verslagen. Funar, die bekend staat om zijn racistische, vooral tegen de Hongaarse minderheid gerichte uitspraken en beleid, is twaalf jaar burgemeester van Cluj geweest.

De Roemeense oppositie put hoop uit de voorlopige uitslagen. Theodor Stolojan, co-voorzitter van de coalitie Rechtvaardigheid en Waarheid, zei dat ,,de Roemenen te kennen hebben gegeven dat ze niet willen leven in een rijk van corruptie en armoede''.

Premier Adrian Nastase daarentegen bagatelliseerde de nederlaag van zijn PSD. De uitslagen zijn nog maar voorlopig, zei hij. Bovendien wees hij liever op ,,het goede nieuws uit Brussel'', waar vrijdag de beoogde datum van de Roemeense toetreding tot de EU – januari 2007 – werd bevestigd. Verder zag hij geen aanleiding tot koerswijzigingen of veranderingen in zijn ministersploeg.