`Verhofstadt lobbyde te veel'

,,Verhofstadt heeft de voorbije dagen, weken en maanden niet gelogen. Hij blijft premier. Tegen wil en dank. Als kandidaat die geen kandidaat was, kandideerde hij zich een ongeluk om regeringsleiders en staatshoofden te overtuigen van zijn kwaliteiten.'' Het Laatste Nieuws is niet de enige Belgische krant die na de EU-top de spot drijft met premier Guy Verhofstadt. Onlangs nog verzekerde Verhofstadt dat hij ,,niet speciaal op zoek'' was naar een andere job. Nu lekken steeds meer details uit over zijn intensieve campagne om voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Het was afgelopen weekeinde de tweede nederlaag binnen een week. Eerder verloor zijn liberale VLD de regionale verkiezingen, waarbij Verhofstadt het electoraat voor de keus `ik of de chaos' stelde. Hij hield zich vrijdagnacht na de EU-top groot: ,,Ik concentreer me nu op mijn werk als eerste minister, ik ga de hervormingen voortzetten.'' Maar zijn positie in de nationale politiek en de eigen partij is zeer verzwakt. De christen-democratische oppositie heeft de leiding bij de vorming van een Vlaamse gewestregering, die de federale regering onder Verhofstadt in de wielen kan rijden. Vorige week noemde de VLD tot woede van andere partijen al vice-premier Dewael als zijn opvolger.

De laatste weken reisde Verhofstadt naar veel hoofdsteden, waaronder Warschau en Londen, om zijn kandidatuur te versterken. Officieel sprak hij over de Europese grondwet. Soms werd geprobeerd zo'n bezoek geheim te houden. Maar diplomaten uit de andere hoofdstad lekten dan dat Verhofstadt in een tête-à-tête het voorzitterschap van de Europese Commissie had aangekaart.

Volgens De Standaard pakte Verhofstadt zo vaak z'n gsm om met Berlijn en Parijs te bellen dat men het daar op den duur ,,overdreven'' vond. De plotselinge Belgische steun aan Duitsland en Frankrijk eind vorig jaar om de sanctieprocedure van het europact tegen beide landen op te schorten, zou ook met Verhofstadts ambities te maken hebben. Volgens de krant verzocht Verhofstadt zijn minister van Financiën het stemgedrag te wijzigen.

Volgens oud-premier Dehaene, die tien jaar geleden ook geen Commissie-voorzitter werd, lobbyde Verhofstadt te veel. Hij blijft glashard ontkennen. ,,Daarover doen veel verhalen de ronde.''