Ullrich wint met seconde voorsprong

Jan Ullrich heeft de Ronde van Zwitserland gewonnen met een voorsprong van één seconde op de Zwitser Fabian Jeker. Hij lijkt klaar voor het gevecht met Lance Armstrong in de Tour de France.

Twee weken voor de start van de Ronde van Frankrijk, in Luik, gaf Ullrich blijk van een goede vorm. Na zijn eerste eindzege in een ronde sinds 1999 (Vuelta) voelt de Duitse kopman van T-Mobile zijn vorm groeien. ,,Ik heb altijd gezegd dat de Tour het belangrijkst is'', zei de Duitser. ,,Op die wedstrijd is mijn seizoen afgestemd.''

Daarom praatte Ullrich na de eindzege in Zwitserland vooral over zijn belangrijkste missie: Armstrong verslaan. ,,En daar moet je niet pas op de laatste berg mee beginnen'', sprak hij. De eindzege in de Ronde van Zwitserland past in de psychologische strijd met de Amerikaan. Ruim een week na de nederlaag van Armstrong tijdens de Dauphiné Libéré in de klimtijdrit op de Mont Ventoux (waar hij twee minuten verloor op de Spanjaard Iban Mayo) toonde Ullrich dat hij wél in de vereiste vorm voor de Tour verkeert.

De renner van T-Mobile moest in in de tijdrit in Lugano 41 seconden goedmaken op klassementsleider Jeker. Na de 25,6 kilometer lange race tegen de klok bleek Ullrich 42 tellen rapper te zijn geweest dan de Zwitser. Voor de oud-Tourwinnaar was de eindzege het bewijs dat hij tijdens de Ronde van Zwitserland flink is aangesterkt. Ullrich: ,,Ondanks de zware etappes heb ik gemerkt dat ik aan kracht heb gewonnen. Ik ben er trouwens altijd zeker van geweest dat ik op tijd in vorm zou komen.''

Vijf keer werd hij tweede in de Ronde van Frankrijk. Dit jaar is Ullrich vastbesloten om zijn Tourzege van 1997 te herhalen. De voortekenen zijn in elk geval gunstig: Ook in 1997 reed Ullrich een uitstekende Ronde van Zwitserland (hij won één etappe en werd in het klassement derde) voordat hij een maand later in de gele trui Parijs binnenreed. ,,Ik weet dat ik om de eindzege kan strijden'', zei de Duitser.

Miguel Angel Martin Perdiguero heeft de 84ste editie van de Ronde van Catalonië op zijn naam geschreven. In de afsluitende etappe kwam gisteren de leidende positie van de Spaanse wielrenner niet meer in gevaar. De dagzege ging in Barcelona naar de Spanjaard Isaac Galvez, die in de massasprint de Italiaan Mirco Lorenzetto en de Duitser Danilo Hondo versloeg.

Perdiguero won in Catalonië drie etappes. De 31-jarige Spanjaard staat te boek als een sprinter, maar meldde zich in de ronde ook in de bergritten vooraan. In het eindklassement liet hij de Rus Vladimir Karpets achter zich. Perdiguero hoopt in Catalonië voldoende indruk te hebben gemaakt om mee te mogen naar de Olympische Spelen.