Roeiers beklimmen berg in recordtijd

De Holland Acht, die zich vorige week woensdag in Luzern plaatste voor de Olympische Spelen van Athene, verscheen dit weekeinde niet aan de start bij de Rotsee Regatta. Geert Jan Derksen was met rugklachten uitgevallen. De Nederlandse acht had aan de finale van de wereldbekerwedstrijd kunnen deelnemen, omdat een Britse roeier wilde invallen. Maar de Britse teammanager verbood zijn roeier voor Nederland te varen.

Goedgemutst besloot een aantal roeiers als alternatief een berg te beklimmen. ,,Wie het eerst boven is'', riep Gerritjan Eggenkamp aan de voet van de 2.132 meter hoge Pilatus bij Luzern, waar een bordje de roeiers waarschuwde voor een wandeling van vijf uur en 35 minuten. Diederik Simon stoof meteen de berg op, gevolgd door Eggenkamp, Gijs Vermeulen en stuurman Chung Wei Cheung. Ook coach Emke probeerde zijn roeiers bij te houden. Slagroeier Michiel Bartman ging op de smalle paadjes voorzichtig te werk.

Simon verdwaalde. ,,Pilatus? Pilatus?'', vroeg hij verbaasde bergwandelaars. Onderweg dronk hij uit beekjes. De winnaar van een gouden en zilveren medaille bij de Spelen kwam uiteindelijk op het goede pad en bereikte de top in één uur en 57 minuten. Daar ontdekte hij evenwel dat de laatste trein naar het Vierwoudstedenmeer met de steilste tandradbaan ter wereld binnen een kwartier zou vertrekken. Via een mobiele telefoon waarschuwde Simon zijn achtervolgers, die net op tijd arriveerden. Bartman realiseerde zich halverwege dat de dienstregeling niet aansloot bij zijn aankomsttijd en wandelde terug. Alleen Emke miste het treintje; de coach overnachtte op de bergtop.

Toen de hoteleigenaar hoorde binnen welke tijd de roeiers omhoog waren gerend, was het bier gratis. Eggenkamp omschreef de beklimming van de Pilatus als ,,de perfecte training''.

    • Sybrand Treffers