Primeur van Saab: sleutel met blaaspijp

Wanneer de Zweedse overheid haar zin krijgt kunnen automobilisten die onder invloed verkeren binnenkort hun Saab niet meer starten. De Zweedse autofabrikant, onderdeel van het Amerikaanse concern General Motors, werkt met subsidie van de Zweedse overheid aan de ontwikkeling van de zogeheten `alcokey', een autosleutel die tevens als blaaspijpje fungeert dat bij een normale alcoholtest wordt gebruikt door de politie.

Wanneer de blaastest met de autosleutel uitwijst dat de automobilist te veel alcohol op heeft, wordt het motorsysteem automatisch geblokkeerd en start de auto niet. Om de auto te kunnen starten moet hoe dan ook eerst een blaastest worden gedaan.

De sleutel zal worden gepresenteerd in augustus tijdens een verkeersseminar in Zweden. De fabrikant heeft de sleutel in drie verschillende landen uitgetest op rijders die wegens het gebruik van alcohol achter het stuur zijn veroordeeld. In Zweden, waar op gebruik van alcohol door automobilisten extreem zware boetes en straffen staan, verwacht minister Rosengren (Verkeer) veel van het experiment.

Of de sleutel, die niet standaard bij elke Saab zal worden geleverd, door de markt zal worden geadopteerd hangt volgens een woordvoerder van het bedrijf af in hoeverre verzekerings- en leasemaatschappijen de `alcokey' als eis gaan stellen aan hun klanten. ,,Verzekeraars en leasemaatschappijen zijn sectoren die daar natuurlijk groot financieel belang bij hebben.''

Voor de `alcokey' zal overigens wel een extra vergoeding betaald moeten worden. Volgens Saab zal de speciale sleutel rond de 300 euro gaan kosten.

Een dronken automobilist kan natuurlijk wel de auto laten starten door iemand die nuchter is. ,,De sleutel is alcohol proof niet fool proof'', aldus Saab.