Prijs postzegel mag omhoog, maar TPG past

Postbedrijf TPG heeft, naar vandaag is gebleken, vorige week een beroep gewonnen tegen de bevriezing van de postzegelprijs tot 2007. Het bedrijf maakte vandaag evenwel bekend de bevriezing vrijwillig te zullen handhaven.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken) liet vorig jaar september weten de prijs van de postzegel voor de postbezorging waarop TPG een monopolie heeft, te willen handhaven tot 2005 met een verlenging tot 2007. Dan loopt volgens de plannen van de minister het TPG-monopolie af en wordt de Nederlandse postmarkt geheel geliberaliseerd. In de Europese Unie moet deze markt uiterlijk in 2009 zijn vrijgegeven.

Bij het bekend worden van de voorgestelde bevriezing, en opnieuw bij de publicatie van de nota Post van Brinkhorst in januari dit jaar, maakte TPG ernstig bezwaar tegen de beperkende maatregel. TPG-topman Peter Bakker noemde de bevriezing toen ,,onnodig'' en ,,onredelijk''. Het bedrijf had berekend dat de maatregel TPG de komende jaren maximaal 150 miljoen euro zou kunnen kosten.

TPG diende het bezwaar tegen de beslissing in bij de minister zelf. Vorige week oordeelde de juridische dienst van Economische Zaken dat de basis voor de prijsmaatregel ,,inderdaad ontoereikend is'', zoals de minister vanmorgen in een brief aan de Tweede Kamer schreef. De Kamer spreekt volgende week maandag met Brinkhorst over diens nota, ook wel de `postvisie' genoemd.

Een woordvoerder van TPG onderstreept de instemming van het bedrijf met de ,,gebalanceerde visie'' in de nota Post en zegt dat daarin voor TPG ,,het bredere belang zit van zekerheid op lange termijn''. Het was volgens de woordvoerder bovendien nooit de bedoeling geweest om de ,,maximale ruimte'' van 150 miljoen euro aan tariefsverhogingen te benutten. Het bedrag zou mede uit `boosheid' over de opgelegde prijsbevriezing naar buiten zijn gebracht.

Een woordvoerster van de minister zegt dat vorige week `op hoog niveau' contact is geweest tussen Economische Zaken en TPG over de feitelijke voortzetting van de prijsstop. Wegens de koersgevoeligheid van de informatie is het nieuws vanmorgen gelijktijdig door EZ en TPG bekendgemaakt.

De – inmiddels dus vrijwillige – prijsbevriezing geldt alleen consumentenpost, ongeveer 7 procent van de postmarkt. Zakelijke tarieven binnen het monopoliedeel van deze markt blijven tot 2006 bevroren. Daarna kan TPG de prijs verhogen tot onder de looninflatie van 2004 en 2005, zo hebben minister en postbedrijf afgesproken.

Het aandeel TPG steeg vanmorgen met 1,5 procent bij een AEX-gemiddelde van 0,4 procent.