Pregnant dansstuk op muziek Rijnvos

Wat is verschil tussen Times Square en Washington Square? De eerste is een drukke kruising van twee avenues in New York, de tweede een groot rechthoekig plein waar je op een bankje kunt zitten lezen en het verkeer op afstand blijft. Dat verschil kun je, meen ik, horen in Richard Rijnvos' composities Times Square Dance en Washington Square Dance. Op diens laatste werk maakte Conny Janssen een choreografie. Het is een spannend orkestwerk dat evenwel niet als vanzelfsprekend erg dansbaar is. Steun van ritme ontbreekt bijvoorbeeld. Maar Janssen maalt daar klaarblijkelijk niet om. Met tien dansers van Het Nationale Ballet creëerde ze een even charmant als pregnant dansstuk dat gelijktijdig met de compositie in première ging, en ze verdient daarvoor alle lof.

De dansers komen langs de flanken van het orkest op en dansen boven en achter het orkest op een breed, ondiep plateau. Lange lijnen en uitgerekte poses zijn er voor de vijf mannen, de vijf vrouwen dansen wat korter en driftiger, maar wel met die afgeroomde, zachte en soepele kwaliteit die kenmerkend is voor Janssen. De dansers haken even bij elkaar aan en formeren dan kortstondig duetten en trio's. Die lossen ook zo weer op. Vaker nog lopen de dansers langs elkaar heen: een dansant va-et-vient, net als in het echte New-Yorkse stadsleven. Dat vleugje anekdotiek is net genoeg. Knap vooral is hoe de dans aansluit bij de muziek, daar met nadrukkelijk scherpe schouders of hoekige poses accenten in aanbrengt of omgekeerd er met tergend lang uitgerekte balansen tegenin werkt.

Daarmee bewijst Janssen haar muzikaliteit. Niet alleen de samenwerking met Rijnvos is geslaagd, ook die met de dansers. Vooral de krachtige Nicolas Rapaic, de kleine dynamische Denise Kromopawari en de pittige Max Genow voelen zich als vissen in het water in Janssens idioom.

NYC Dance & Co. Washington Square Dance. Compositie: Richard Rijnvos. Choreografie: Conny Janssen. Gezien: 19/6 Docklands Amsterdam.

    • Isabella Lanz