Postbank moet concessies doen bij beursgang

Deutsche Post is dit weekeinde door de knieën gegaan voor de druk van beleggers en heeft de beursgang van dochterbedrijf Postbank, die oorspronkelijk voorzien was voor vanochtend, twee dagen uitgesteld. Beleggers vonden de emissiekoers die Deutsche Post op het oog had veel te hoog.

,,We hebben naar de markt geluisterd'', zei bestuursvoorzitter Klaus Zumwinkel van Deutsche Post gisteren op een persconferentie. ,,De markt heeft altijd gelijk.''

Deutsche Post wil de beursgang nu redden door de prijs met 11 procent te verlagen en minder aandelen aan te bieden. Oorspronkelijk moesten de stukken tussen 31,50 euro en 36,50 euro kosten, nu loopt de bandbreedte van 28 tot 32 euro. Het aantal aandelen dat direct op de beurs aangeboden zal worden, werd met eenderde verlaagd. Om toch voldoende geld binnen te halen schrijft het bedrijf een converteerbare obligatielening uit met een omvang van 1 miljard euro. De stukken kunnen dan binnen drie jaar tegen aandelen-Postbank geruild worden.

Vlak nadat Deutsche Post op 7 juni de details over de beurskoers bekend had gemaakt ontstond tussen beleggers en onderneming een zenuwenoorlog. Steeds opnieuw zochten analisten en fondsbeheerders de media met de boodschap dat de prijs die Deutsche Post voor zijn dochter vroeg veel te hoog was. Pogingen van de onderneming om de goede kanten van de dochteronderneming in het zonnetje te zetten werden op den duur overschaduwd door geruchten dat de beursgang zou worden afgeblazen.

In het dagelijkse beursverslag op de Duitse tv gingen sombere berichten over de Postbank-emissie vergezeld van beelden van zeilschip De Liefde uit Lelystad. De door Deutsche Post gehuurde driemaster had, voorzien van knalgele zeilen en Postbank-logo, wegens slecht weer de grootste moeite om over de Main Frankfurt te bereiken.

Inmiddels is De Liefde in Frankfurt afgemeerd en hoopt bestuursvoorzitter Zumwinkel woensdag alsnog zijn doel te bereiken. ,,We zullen de eindstreep met gemak halen'', zei hij gisteren. Het feest ter gelegenheid van de introductie op de kade in Frankfurt ging daarom gisteravond gewoon door. Wel meldde een beursverslaggever in een nieuwsbulletin dat Zumwinkel zelf niet op het partijtje aanwezig was.

Analisten en fondsbeheerders steunen Zumwinkel overigens in zijn optimisme. Een aantal beleggers had te kennen gegeven een prijs van net onder 30 euro wel aantrekkelijk te vinden. Bovendien lopen converteerbare obligaties de laatste tijd goed. Een woordvoerder van Union Invest zei tegen de Financial Times Deutschland: ,,Dit is marktconform. Nu zouden er geen problemen meer voor de emissie mogen ontstaan.'' Het aandeel van moederbedrijf Deutsche Post steeg vanmorgen op de beurs in Frankfurt met 4 procent.

De beurs reageerde gevoelig op de sores rond de Postbank-emissie omdat dit jaar al een aantal kleine beursintroducties voortijdig werd stopgezet. Postbank moet de eerste grote introductie worden in drie jaar tijd. Dat is vooral van belang voor bankiers en handelaren die met emissies hun geld verdienen en indirect voor het imago van Frankfurt als financieel centrum. De kleine beursintroducties die werden afgeblazen, zoals de beursgang van waferfabrikant Siltronic, hadden vooral te kampen met een gebrek aan animo van de kant van Amerikaanse en Britse beleggers. Naar verluidt kon ook de Postbank de overzeese beleggers niet overtuigen.

Ongeacht het verloop van de emissie woensdag heeft bestuursvoorzitter Zumwinkel nog een appeltje te schillen met de Deutsche Bank, die samen met Morgan Stanley leiding geeft aan het bankenconsortium dat de beursgang voorbereidt. Eerst wekte de bank irritatie door in de aanloopfase van de beursgang intern te beraadslagen over een mogelijke overname van de Postbank. Vervolgens lekte een intern memorandum uit waarin de waarde van de Postbank veel lager werd ingeschat dan de waarde die de leiding van Deutsche Post had genoemd. Volgens de bankiers was de Postbank ergens tussen 4,4 en 5,3 miljard euro waard, volgens eigenaar Deutsche Post ongeveer 6 miljard.

Zumwinkel zei gisteren dat het uitgelekte memorandum Deutsche Post geld heeft gekost. Op de vraag of hij daarover verhaal wil halen bij Deutsche Bank zei hij: ,,Ik kan niet in de toekomst kijken.'' En: ,,Ik geef geen commentaar op onze toeleveranciers.''

Met de prijsverlaging en de uitgifte van minder aandelen heeft Deutsche Post vooraleerst zijn gezicht gered. Het imago zou meer hebben geleden als de beursintroductie gestaakt zou zijn.

Toch blijft het voor Zumwinkel nog even spannend. Deutsche Post wil 2,6 miljard ophalen met beursgang en lening. Tegen een koers van 28 euro is de Postbank 4,6 miljard euro waard. Dat is 1 miljard minder dan de boekwaarde. Pas bij een koers van 28,65 haalt de Postbank haar boekwaarde binnen.

    • Michel Kerres