Ontgoocheling na inhaalrace Tsjechen

In een wedstrijd waarin de aanvallers veel beter voetbalden dan de verdedigers heeft het Nederlands elftal zaterdagavond in Aveiro een ongelukkige 3-2 nederlaag geleden tegen Tsjechië. In het bijna geheel oranje gekleurde Estadio Municipal golfde het spel anderhalf uur heen en weer, met wel een dozijn hele of halve doelkansen aan beide kanten. Door het 0-0 gelijkspel van Duitsland tegen Letland eerder op de dag plaatste Tsjechië zich als eerste land in poule D voor de kwartfinales van het EK. Bondscoach Brückner kan in het laatste groepsduel een reserveteam opstellen en zijn basisspelers rust gunnen. Nederland moet van Letland winnen en hopen dat Tsjechië zijn sportieve plicht doet en minimaal gelijkspeelt tegen Duitsland.

Tegen Tsjechië speelde Oranje ,,vijf klassen beter'' dan afgelopen dinsdag tegen Duitsland, sprak de ontgoochelde spits Van Nistelrooy na afloop in de catacomben. Daarmee doelde hij vooral op de offensieve vooruitgang bij Oranje. Met dank aan linksbuiten Robben, de grote uitblinker die aan de basis stond van alle gevaarlijke aanvallen. Zo plaatste hij de bal in de vierde speelminuut bij een vrije trap precies op het hoofd van de vrijstaande Bouma, die bij de tweede paal raak kopte: 1-0.

Tsjechië had in de openingsminuut al een grote kans gemist. Koller volleerde de bal over het doel. Dezelfde spits was halverwege de eerste helft wel succesvol, toen hij door zijn ploeggenoot Baros handig werd vrijgespeeld en met een simpele voetbeweging doelman Van der Sar op het verkeerde been zette (2-1). Deze `aansluitingstreffer' werd mede mogelijk gemaakt door balverlies op eigen speelhelft van Cocu. De Nederlandse aanvoerder, die om tactische redenen van het middenveld naar de verdediging was teruggezakt, erkende na afloop schuld. ,,Ik moet in de spiegel kijken. Mede door mijn fout hangt het EK aan een zijden draadje. We zijn met één been terug in Nederland.''

De verdedigingsfout van Cocu paste in het chaotische én aantrekkelijke wedstrijdbeeld. De defensie van Tsjechië was zo mogelijk nog kwetsbaarder. Na plaagstoten van Robben en Seedorf profiteerde Van Nistelrooy na ruim een kwartier spelen van de wanorde in de vijandelijke afweer. De spits van Manchester United had de bal voor het intikken na een strakke voorzet van Robben (2-0). Overigens zou Van Nistelrooy (achteraf) hinderlijk buitenspel hebben gestaan op het moment dat Davids met een steekpass Robben aanspeelde. Toen nam Van Nistelrooy nog geen deel deel aan het spel, maar even later profiteerde hij van zijn eerdere positie.

De hard werkende spits claimde vlak daarna tevergeefs een strafschop toen hij aan zijn shirt werd getrokken. ,,Ik had zeker één en misschien wel twee penalty's moeten hebben'', refereerde Van Nistelrooy aan het geringe waarnemingsvermogen van de Spaanse arbiter, die met zijn warrige beslissingen bijdroeg aan de spanning. González was niet partijdig.

Na de tegentreffer van Koller volgde een tactische wissel aan Tsjechische kant. Rechtsback Grygera werd vervangen door aanvallende middenvelder Smicer, die zijn invalbeurt vlak voor tijd zou bekronen met het winnende doelpunt. Bondscoach Brückner verdiende na afloop lof voor zijn tactisch inzicht. De positiewisselingen waren een genot om naar te kijken.

In eerste instantie leek de eerste wissel nog slecht uit te pakken voor Tsjechië. Nederland was en bleef gevaarlijker. Schoten van Heitinga en Seedorf gingen rakelings over of naast. Vlak voor rust schoot Davids de bal op aangeven van Robben tegen de binnenkant van de paal.

Na de pauze waren de rollen omgedraaid. Van der Sar voorkwam tegentreffers door schoten van Poborsky en Nedved te stoppen. Aan de andere kant keerde zijn collega Cech een kopbal van Van Nistelrooy. Weer was Robben de aangever in een vloeiende aanval, waarbij hij twee Tsjechen op het verkeerde been zette. Toch besloot bondscoach Advocaat een kwartier na rust niet de falende Van der Meyde maar de uitblinkende Robben te vervangen voor middenvelder Bosvelt, waarmee de ondergang van Oranje werd ingeluid.

Tsjechië zette in de resterende speeltijd een krachtig offensief in. Nadat verdedigende middenvelder Galásek was vervangen door aanvallende middenvelder Heinz werd Nederland steeds meer teruggedrongen. Van der Sar toonde zijn topvorm door een schot van Smicer te keren. Even later was de keeper kansloos bij een pegel van Baros, na een vloeiende aanval via Smicer en Koller (2-2). De laatste werd snel vervangen voor Rozehnal. Dit keer koos Brückner voor een verdedigende wissel en weer pakte de omzetting goed uit.

Tsjechië werd wel geholpen door een omstreden rode kaart voor Heitinga, die een kwartier voor tijd de doorgebroken Nedved nauwelijks beroerde en toch voor de tweede keer een gele kaart incasseerde. Door de numerieke minderheid kwam rechtsback Reiziger in het veld voor vleugelspits Van der Meyde. Met als gevolg dat Oranje nog verder werd teruggedrongen. Van der Sar hield zijn ploeg op de been met fraaie reddingen. Een schot van Nedved spatte op de lat uiteen.

In de slotfase werd Seedorf gewisseld voor Van der Vaart. Terwijl Nederland eindelijk weer een paar kansjes creëerde, was het Tsjechië dat nogmaals scoorde. Van Bronckhorst leed ver van zijn eigen doel balverlies, waarna Van der Sar een schot van Heinz stopte. In de rebound hield Poborsky het overzicht en bood Smicer een niet te missen kans (2-3). De Tsjechen vierden hun heroïsche inhaalrace op uitbundige wijze. De Nederlanders dropen ontgoocheld af.

    • Jaap Bloembergen