Muqrin bracht terreur op nieuw plan

De Saoedische terroristenleider Abdulaziz Muqrin, nummer één op de lijst van gezochten, is vrijdag gedood. Het is nu de vraag hoe zwaar dit zijn aanhang treft.

De Saoedische regering heeft een overwinning behaald met de eliminatie van haar gevaarlijkste tegenstander van het moment, terroristenleider Abdulaziz Issa Abdul-Mohsen al-Muqrin. Muqrin (31) werd met nog drie leden van wat de autoriteiten `een dolende groep' noemen vrijdag gedood tijdens een schotenwisseling met de veiligheidsdiensten kort na de onthoofding van zijn Amerikaanse gijzelaar Paul Johnson. Muqrin stond bovenaan de Saoedische lijst van oorspronkelijk 26 (nu nog 18) gezochte personen; de andere dodelijke slachtoffers, onder wie zijn tweede man, stonden ook op de lijst.

Muqrins terreurgroep, Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland, bevestigde zijn dood en kondigde aan op zijn pad voort te gaan, dat wil zeggen de `joden, de Amerikanen en de kruisvaarders in het algemeen' het heilige islamitische land uit te jagen en zo hun `geloofsafvallige agenten' – het Saoedische koningshuis – fataal te ondermijnen. ,,De mujahedeen [islamitische strijders] zetten de jihad voort die zij God hebben beloofd en de dood van hun broeders zal hun vastbeslotenheid niet verzwakken maar juist hun vastbeslotenheid en toewijding versterken'', zwoer zij gisteren in een mededeling in haar internetblad Sawt al-Jihad (stem van de heilige oorlog). Het was trouwens ook de laatste mededeling die zij daar kwijtkon: de webmaster van www.Qal3ati.Net/vb/ deelde later in een ,,bericht aan de media'' mee dat hier voortaan geen foto's van onthoofde gijzelaars of discussies over en voor en tegen van de gewapende strijd in Saoedi-Arabië meer te vinden zullen zijn.

Het is nu de vraag wat er over is van deze groep dat de terreurcampagne op het huidige bloedige niveau kan voortzetten.

Muqrin was namelijk een terrorist die was gepokt en gemazeld in de jihad – hij ging al als teenager naar Afghanistan voor het allerlaatste restje strijd tegen de Russen, trainde er vervolgens in Bin Ladens terreurkampen en zou later in Algerije, Bosnië en Somalië actief zijn geweest. Uiteindelijk werd hij in Ethiopië opgepakt en eind jaren negentig aan Saoedi-Arabië uitgeleverd. Hij werd volgens de Arabische krant Asharq al-Awsat tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld maar na twee jaar vrijgelaten wegens goed gedrag dat voornamelijk bestond uit het uit het hoofd leren van de Koran – iets waarvoor het ultraconservatieve establishment in Saoedi-Arabië zeer gevoelig blijft. `Dolende groepen' die het juiste pad kiezen, kunnen nog steeds rekenen op vergiffenis – zie de verklaring van kroonprins Abdullah van gisteren dat ze ,,als ze niet terugkeren naar het juiste pad ze hezelfde lot als Muqrin of erger zullen ondergaan''. In Muqrins geval was dat volstrekt ten onrechte: eerst ging hij naar Afghanistan terug om tegen de Amerikanen te vechten, en uiteindelijk nam hij de wapens op in Saoedi-Arabië zelf.

Sinds hij afgelopen maart de leiding over Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland overnam na de dood van zijn voorganger Khaled Ali bin Ali Haj, manifesteerde de groep zich zowel op internet als in de werkelijkheid op toenemend gruwelijke wijze. De aanslag van 12 mei 2003 op wooncomplexen voor westerlingen in Riad (35 doden), die de Saoedische autoriteiten doordrong van het gevaar dat de extremisten in eigen land vertegenwoordigden, was een klassieke meervoudige zelfmoordaanslag waarop Al-Qaeda het patent heeft. Datzelfde gold voor de zelfmoordaanslag in Riad van november vorig jaar. Maar onder Muqrin werd het pad van de zelfmoordaanslagen verlaten, het tempo van het geweld opgevoerd en werden er extra bloedige accenten gezet.

Neem de aanslag van 2 mei in de noordwestelijke stad Yanbu, een schietpartij als gevolg waarvan in totaal zes westerlingen de dood vonden. De daders, aldus de Engelstalige Saudi Gazette, bonden een van hun slachtoffers achter de auto waarin zij na de aanslag ontsnapten en sleepten hem mee. Of de aanslag van 30 mei op bedrijven en een wooncomplex voor buitenlanders in de oostelijke stad Khobar die 22 mensen, overwegend buitenlanders, het leven kostte. Een verslag door de commandant van de actie was te vinden op internet: ,,We vonden een Zweedse ongelovige. Broeder Nimr hakte zijn hoofd af en plaatste het bij de toegang zodat het zou worden gezien door iedereen die naar binnen en naar buiten ging. [..] We vonden Filippijnse christenen. Wij sneden hun de keel af. We vonden hindoe-technici en we sneden hun ook de keel af, Godlof. Dezelfde dag zuiverden we Mohammeds land van veel christenen en polytheïsten.''

Muqrins tactiek heeft inderdaad vele buitenlanders ertoe gebracht het land te verlaten. Maar ook heeft zijn geweld de autoriteiten gedwongen tot een keihard tegenoffensief – zonder buitenlanders geen lucratieve olie-industrie en in laatste instantie geen koningshuis. De terroristen raken daardoor door hun ervaren Afghanistangangers heen. Kan nieuwe aanwas hen vervangen?

    • Carolien Roelants