Keep the soul alive

,,Soul is muziek die ik diep van binnen voel. Voor mij was dat de grootste drijfveer om zelf muziek te gaan maken. Het is de basis van alles. Mijn moeder draaide thuis altijd soulmuziek. Mijn vader is jazzmuzikant. We verschillen van stijl en opvatting, maar mijn talent heb ik daar vandaan. Toen ik voor het eerst platen hoorde van Stevie Wonder, Michael Jackson en Otis Redding, was ik meteen verkocht. Als kind heb ik daar al het nodige van opgevangen.''

Boris Titulaer (23) won in mei de tweede editie van de televisietalentenjacht Idols. Afgelopen zaterdag presenteerde de zoon van jazzmuzikant en conservatoriumdocent Gé Titulaer zijn debuutalbum Rely On Me in het Gouvernement van Maastricht, waar hij bij een huldiging werd uitgeroepen tot ambassadeur van jong Limburg. Tijdens de voorronden van Idols, waarin hij onder meer nummers van Marvin Gaye en The Temptations zong, lanceerde Boris zijn lijfspreuk `Keep the soul alive'.

,,Soul is van oorsprong zwarte muziek, maar ook blanken kunnen dat gevoel hebben. De blues, de pijn van de zanger, daar gaat het om. Geen wonder dat die muziek ontstaan is in de tijd van de slavernij en dat het is overgeslagen naar de Amerikaanse getto's. Het gaat om het uitpersen van je ziel. Dat sluit niet uit dat er ook vrolijke soulnummers bestaan. De cultuur van de achterbuurt, daar mag je best trots op zijn.

,,Wat ik het meest aanvoel in mijn favoriete soulplaten, is de misery en de sorrow. Daarvoor hoef je geen ongelukkige jeugd gehad te hebben, evenmin als je in armoedige omstandigheden hoeft te leven. Als mensen mij zeggen dat ik `het' heb, dan komt het omdat ik me kan inleven in de teksten die ik zing. Ik probeer in de muziek te kruipen. In iedere noot die Marvin Gaye zingt. Ik probeer uit te vinden waarom hij de ene keer heel rauw zingt, en de andere keer juist helder.

,,Met `Keep the soul alive' bedoel ik niet dat het soulgevoel in de popmuziek op sterven na dood is. Ik hoor nog heel veel soul, in de muziek van Joss Stone of Remy Shand bijvoorbeeld. Bij elke gemoedstoestand kun je een toepasselijk plaatje vinden, of je nu gelukkig of verdrietig ben. Bij soulmuziek gaat dat altijd net even dieper.

,,De organisatie van Idols heeft me niets in de weg gelegd om mijn eigen soulgevoel te vinden. De cd is echt mijn eigen ding geworden. Als je met voldoende muzikale bagage komt, is het heus niet zo dat ze je allemaal voorgekauwde nummers in de maag splitsen. Ik ben zelf met het idee gekomen om For all we know van Donny Hathaway op te nemen. Hij is een van mijn favorieten, om de passie waarmee hij zingt en de manier waarop zijn stem in zijn lijf is verankerd.

,,Het is essentieel voor mij om met een live-groep te spelen. Ik hoop dat ik nooit met ingeblikte muziek het podium op hoef. De interactie met muzikanten stelt me in de gelegenheid om veel dieper in de materie te duiken. Dan pas heeft het soul.''

Boris: Rely on me (BMG)

    • Jan Vollaard