India en Pakistan zetten weer stap naar toenadering

India en Pakistan hebben een nieuwe, belangrijke stap gezet naar ontspanning. Gisteren spraken beide kernmogendheden af een telefonische `hotline' te installeren tussen de hoofdsteden teneinde het risico op een nucleaire oorlog te verminderen. Vandaag zullen de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Natwar Singh, en zijn Pakistaanse ambtgenoot Kursheed Kasuri, elkaar informeel spreken op een bijeenkomst in de Chinese hoofdstad Peking.

Het aanleggen van de `hotline' tussen de beide ministeries van Buitenlandse Zaken is de eerste concrete stap van toenadering onder de nieuwe, vorige maand aangetreden Indiase regering onder leiding van de Congrespartij. Eerder al zocht de Indiase BJP-regering onder leiding van premier Vajpayee toenadering tot Pakistan, nadat de buurlanden twee jaar geleden nog op voet van oorlog met elkaar stonden.

Het besluit over de directe telefoonverbinding werd gisteren bekend gemaakt na tweedaags overleg in Indiase hoofdstad New Delhi. Ook spraken beide landen af het moratorium op nucleaire proeven, dat sinds 1998 bestaat, te handhaven. Het verbod op kernproeven vervalt enkel ,,als één van de twee landen beslist dat uitzonderlijke gebeurtenissen hogere belangen bedreigen'', aldus een gezamenlijke verklaring.

Met de hotline willen de landen ,,misverstanden'' over nucleaire zaken vermijden. Een reeds bestaande hotline tussen de hoogste militaire bevelhebbers van de twee landen zal opnieuw opgewaardeerd en verbeterd worden.

India en Pakistan leven al jaren op gespannen voet met elkaar. De twee nucleaire grootmachten hebben al drie oorlogen gevoerd sinds hun onafhankelijkheid.

Volgens waarnemers zijn de gisteren aangekondige besluiten belangrijk, maar zullen nog meer stappen gezet moeten worden om volledige ontspanning te bereiken. India, dat over meer conventionele wapens beschikt dan Pakistan, heeft beloofd nooit als eerste gebruik te zullen maken van nucleaire wapens. Pakistan heeft een dergelijke belofte nooit gedaan, al heeft president Musharraf herhaaldelijk verklaard niet uit te zijn op confrontatie. ,,We gaan stap voor stap vooruit. Wat we beloven, moeten we ook echt uitvoeren. Dat is de inzet'', zei een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie gisteren in New Delhi.

Na de informele ontmoeting in Peking die vandaag zou plaatsvinden tussen de beide ministers van Buitenlandse Zaken, zullen volgende week in New Delhi opnieuw onderhandelingen worden gevoerd tussen delegaties uit beide landen. Dat overleg zal zich concentreren op de kwestie-Kashmir, de door beide landen betwiste regio die al decennialang zorgt voor spanningen. Het grootste deel van het overwegend door moslims bewoonde gebied kwam bij de opdeling van het Britse subcontinent in handen van India.