Hirsi Ali vindt VVD `verlamd' zonder leider

De VVD moet snel beslissen wie de leider van de partij is: vice-premier Zalm of fractieleider Van Aartsen.

Dit zei het Tweede-Kamerlid Hirsi Ali gisteren in het televisieprogramma Buitenhof. De onduidelijkheid daarover ,,verlamt de partij'', aldus Hirsi Ali.

Ook minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) vindt dat de bewindslieden en fractie over het leiderschap moeten spreken, zei zij 's middags op de NOS-radio, maar pas voor het einde van het jaar. Zij reageerde op Hirsi Ali met een pleidooi om niet overhaast te werk te gaan. ,,We moeten ons zelf als partij even rust geven.''

Na Geert Wilders is Hirsi Ali de tweede uit de VVD-fractie die aandringt op duidelijkheid over het politieke leiderschap. Volgens Zalm en Van Aartsen zelf is de kwestie niet aan de orde zolang er geen lijsttrekker hoeft te worden gekozen. De functie van partijleider bestaat bij de VVD niet, benadrukken zij.

Minister Zalm noemt Van Aartsen als fractieleider in de Kamer ,,de vertolker van het liberale geluid.''

Volgens Hirsi Ali zouden Zalm en Van Aartsen er echter beter aan doen onderling af te spreken wie de politieke lijn uitzet. Als dat niet lukt, wil zij voor het einde van het zomerreces van de Tweede Kamer, in augustus, de leden per stemming laten beslissen in een algemene ledenvergadering. ,,Dat is het meest transparant,'' aldus Hirsi Ali.