Goosen de beste golfer op baan van marmer

Retief Goosen heeft voor de tweede keer in zijn carrière het US Open gewonnen. De Zuid-Afrikaanse golfer bleef op de baan van Shinnecock Hills Masterskampioen Phil Mickelson twee slagen voor. Zoals bijna ieder jaar was het US Open ook dit keer vooral een mentale uitputtingsslag.

De USGA, de Amerikaanse golfbond en organisator van het toernooi, schept er genoegen in de baan extreem lastig te prepareren. De reputatie van `zwaarste golftoernooi in de wereld' moet worden waargemaakt. Topgolfers die iedere hole worstelen om par te maken, zo zien de heren van de USGA het graag. Ze werden op hun wenken bediend. De kleine greens van Shinnecock waren door de wind en de zon uitgedroogd en hard als marmer geworden.

Zelfs de beste golfers van de wereld slaagden er nauwelijks in de bal op de snelle greens te stoppen. De gemiddelde score was 78,8. Niemand kwam de laatste dag van het toernooi binnen onder de par-score van 70. Goosen, de slotdag begonnen met een voorsprong van twee slagen op Mickelson, maakte 71 voor een totaal van 276 slagen (-4). Behalve Goosen eindigde ook Mickelson over het hele toernooi onder par: 274 (-2).

Shinnecock was gisteren op de grens van bespeelbaar. Het 104de US Open werd een slagveld. Onder de slachtoffers ook Ernie Els en Tiger Woods. Els, landgenoot van Goosen en ook twee keer winnaar van het US Open, oogde zondagmiddag wanhopig. Alles ging fout met een score van 80 als gevolg. Els miste de kans Woods af te lossen als nummer 1 van de wereld. Woods blijft herhalen dat er niets mis is met zijn swing en dat hij heel dicht bij de oude vorm is, maar de ballen zeilen keer op keer naar rechts. Woods was nooit kansrijk en werd zeventiende. Het eens ongenaakbare golffenomeen is nu acht majors op rij zonder zege en niets wijst op een ommekeer.

Mickelson leek gisteren op weg naar zijn tweede major-zege op rij en een kans op de Grand Slam. Gesteund door 40.000 fans kwam `Lefty' door drie birdies in vier holes op gelijke hoogte met Goosen. Toen kwam de par-3 zeventiende hole, genaamd `Eden'. De bal van Mickelson verdween in een bunker links naast de green. Vanuit het zand sloeg de Amerikaan zijn bal keurig op anderhalve meter van de hole. Drie pijnlijke putts volgden.

Goosen zag het vanaf de tee gebeuren. ,,Ik zag Phil missen, maar ik wist niet of hij een `vier' of een `vijf' had gemaakt. Toen een toeschouwer zei `Nu sta je twee slagen voor', begreep ik dat het een vijf geweest moest zijn.'' Goosen bleef onder grote druk de rust zelve. Vanuit een bunker op hole 17 maakte de Zuid-Afrikaan wél een par. Op de slothole kwam zijn zege niet meer in gevaar. Een putt voor par van ruim een meter verdween gedecideerd in de hole.

Goosen veroverde zijn tweede titel bij de US Open in vier jaar. Hij was dolgelukkig. ,,Het was ontzettend zwaar, maar dat weet je van tevoren in een US Open. De kunst is je niet te laten ontmoedigen, maar gewoon doorgaan in de wetenschap dat anderen ook fouten zullen maken. Ik kwam regelmatig in de problemen, mijn putter heeft me keer op keer gered.''

    • Gerard Louter