Ex-topman Vivendi vast voor verhoor

Jean-Marie Messier, de voormalige topman van Vivendi Universal, is vandaag in Parijs vastgezet. Hij wordt gehoord over de koersmanipulatie die onder zijn bewind plaatshad en waarnaar de Franse justitie onderzoek verricht, zo heeft de Franse politie vandaag gemeld.

Van een arrestatie is geen sprake. Eerder deze maand werd Messiers financiële rechterhand, de voormalige financiële topman van het conglomeraat in water, media en telecom, Guillaume Hannezo, ondervraagd over handel met voorkennis en de manipulatie van de beurskoers van Vivendi.

Messier werd in juli 2002 door de raad van commissarissen op straat gezet nadat hij wegens zijn agressieve, met torenhoge schulden gefinancierde expansiebeleid Vivendi aan de rand van de afgrond had gebracht.

De Franse politie zei vandaag dat Messier 48 uur lang kan worden vastgehouden voor ondervraging.

De speciale onderzoekseenheid die zich in Frankrijk bezighoudt met financiële misdaden zou de ex-top van Vivendi verdenken van het terugkopen van aandelen Vivendi boven de geautoriseerde terugkoop door het bedrijf, terwijl Vivendi zijn financiële resultaten nog aan het presenteren was. Een praktijk die in Frankrijk streng verboden is. Het onderzoek begon eind 2002, na een klacht van een groep aandeelhouders die zich benadeeld voelde.

In december 2002 deed de Franse justitie invallen op het hoofdkantoor van Vivendi, bij het dochterbedrijf Cegetel en huiszoeking bij twee huizen van Messier zelf. Messier had na de beschuldigingen overigens ook zelf op het onderzoek aangedrongen.

Frédérik Canoy, de advocaat van de groep beleggers, zei in december 2002 tegen de Franse zakenkrant Les Echos dat Vivendi voor het boekjaar 2001 ,,ten minste zeven verschillende balansen'' had geproduceerd: de banken, de aandeelhoudersvergadering, de griffie van de rechtbank, de advocaat van Vivendi, de documentatieafdeling van het bedrijf en de fiscus ze hebben allemaal een andere balans gekregen van het Vivendi-bestuur.