Duitsers vrezen debacle

Duitsland vreest voor de tweede opeenvolgende keer een rampzalig Europees kampioenschap voetbal. Na de remise tegen debutant Letland (0-0) dreigt het land de kwartfinale te missen. Dat overkwam de Duitsers vier jaar geleden, bij het Nederlands/Belgische Euro 2000, ook al. Winst tegen Tsjechië in het slotduel is een absolute noodzaak, ondanks het verlies van het Nederlands elftal.

Eén speler van topniveau hadden de Duitsers zaterdagavond. Dat was Kahn. De doelman van Bayern München greep overtuigend in bij de kansen van de Letten. Die waren niet talrijk, maar wel levensgevaarlijk. Met name de ster Verpakovskis imponeerde met een solo van eigen helft, waarbij hij drie man passeerde, maar hij stuitte op Kahn.

Duitsland, dat eerder gelijkspeelde (1-1) tegen Nederland, won sinds de finale van het EK in 1996 (Engeland) tegen Tsjechië geen duel meer in een EK-eindronde. Er was Duits overwicht, maar van talrijke mogelijkheden, zoals de Tsjechen (2-1 winst) die tegen de Letten wel kregen, was geen sprake.

Daarvoor was het spel van Völlers elftal te statisch en fantasieloos. Tempo zat er al helemaal niet in. Zelfs de door de buitenwacht verwachte ontsnapping in de laatste minuut kwam niet. Wel was daarvoor de mogelijkheid. Klose kreeg de bal voor het inkoppen, maar miste in riante positie.

Völler had daarvoor al zijn beide basisaanvallers uit het veld gehaald. Eerst de tegenvallende Bobic, vervolgens Kuranyi. De laatste, van Kaiserslautern, zorgde nog wel voor enige dreiging maar schoot hopeloos tekort in de afwerking. Bobic, na een zwak seizoen bij voorbaat al omstreden, bakte er helemaal niets van. Wel had Völler besloten vanaf het begin twee spitsen op te stellen en dat was er één meer dan tegen Nederland. Aanvankelijk zou hij (voor Bobic) Baumann buiten het elftal laten. De blessure van verdediger Nowotny dwong hem tot andere maatregelen. Baumann mocht daardoor alsnog meedoen, zij het niet als middenvelder maar centraal achterin.