Dreiging met onthoofding Zuid-Koreaan

Moslimextremisten in Irak dreigen vanavond een Zuid-Koreaanse gijzelaar te onthoofden als zijn land vasthoudt aan het plan om 3.000 extra soldaten naar Irak te sturen. De Zuid-Koreaanse regering wijst de eis af.

Op een videoband die het Arabische tv-station Al-Jazeera gisteravond uitzond, was te zien hoe de 33-jarige Zuid-Koreaanse zakenman Kim Sun-il smeekte hem in leven te laten. Een spandoek op de achtergrond vermeldde de namen van zijn gijzelnemers: de groep Jama'at al-Tawhid en Jihad, geleid door Abu Musab al-Zarqawi, een Jordaniër met vermeende banden met het terreurnetwerk Al-Qaeda.

,,Ga daar alsjeblieft weg'', zei Kim in een smeekbede tot de Zuid-Koreaanse troepen die al in Irak zitten. ,,Ik wil niet sterven.'' Kim, een Arabisch sprekende evangelisch christen, heeft in Irak een jaar lang gewerkt als tolk voor een Koreaanse bevoorradingsfirma die levert aan de Amerikaanse troepen. Kim werd op 17 juni in Falluja ontvoerd, een dag voordat de Zuid-Koreaanse regering besloot tot de zending van extra soldaten.

Zuid-Korea heeft al 660 man technisch en medisch personeel in de zuidelijke stad Nasiriya. ,,Wij vragen u uw troepen terug te trekken uit ons land en geen nieuwe troepen meer te sturen, en als dat niet gebeurt, sturen wij u dit Koreaanse hoofd'', zei een lid van een groep gemaskerde mannen die rond de doodsbange Kim stond, op de videotape. De groep zei dat Seoul 24 uur had om in te stemmen.

Het dreigement kwam een dag na een Amerikaanse luchtaanval op Falluja, op wat het Amerikaanse leger een huis van Zarqawi's volgelingen noemde. Volgens lokale Iraakse veiligheidsmensen waren geen buitenlandse moslimextremisten maar wel vrouwen en kinderen onder de 22 doden.

De Iraakse interim-premier Allawi daarentegen verdedigde de Amerikaanse aanval ,,We weten dat een huis dat gebruikt werd door terroristen, is geraakt. We verwelkomen deze slag voor de terroristen waar dan ook in Irak'', zei Allawi.

Maar brigadier Nouri Aboud, lid van de veiligheidsbrigade in Falluja, ontkende dit: ,,We hebben de schade bekeken. We hebben de lichamen van vrouwen en kinderen en ouderen bekeken. Dit was een grote familie.'' Volgens Nouri ,,zijn Zarqawi en zijn mannen niet aanwezig in Falluja''.

Bij een aanslag in Ramadi, ten westen van Bagdad, zijn vier Amerikaanse soldaten omgekomen, bleek vanochtend. Daarmee zijn nu 619 Amerikaanse soldaten gestorven sinds het begin van de oorlog vorig jaar. Hoe en wanneer exact de aanval van vanochtend, naar verluidt gepleegd door het Iraakse verzet, is uitgevoerd, was nog niet duidelijk.