`Dick is gewoon de bondscoach'

Directeur Reker betreurt dat belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal vier leden verloor. Vooral tijdens het EK.

De belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) verloor onlangs vier leden. Onder wie AZ-trainer Co Adriaanse, die in het weekblad Voetbal International de opmerking maakte dat het Nederlands elftal onder leiding van Dick Advocaat nooit Europees kampioen kan worden.

Onacceptabele uitlatingen aan het adres van een collega, die indruisen tegen gedrags- en erecodes, oordeelde het bestuur van CBV. De belangenvereniging eiste excuses van de door zijn collega's verkozen Coach van het Jaar.

Adriaanse stelde dat hij zijn opmerkingen had gemaakt in het belang van het Nederlandse voetbal en dat hij van CBV zijn mening niet mocht geven. Hij stapte uit de vereniging waarvan hij zelf een van de initiatiefnemers was. ,,Jammer dat het zo gelopen is, maar het is beter voor CBV en beter voor mij'', zei Adriaanse vorige week in Studio Sportzomer over zijn besluit. ,,Nu kan ik mezelf zijn en hoef ik niet meer elk woord op een goudschaaltje te wegen'', verklaarde Adriaanse.

Voor CBV was de kwestie nog niet voorbij. Advocaat vond dat het bestuur en directeur Jan Reker Adriaanse te laat hadden aangesproken op zijn gedrag. Ook de bondscoach en zijn assistenten Jan Wouters en Bert van Lingen zegden hun lidmaatschap op. De derde assistent-trainer Willem van Hanegem was geen lid van CBV.

Is het teleurstellend om prominente leden te verliezen?

Jan Reker: ,,Ja.''

Vooral tijdens een Europees kampioenschap voetbal?

,,Dat is altijd jammer, maar het bestuur heeft gedaan wat het moest doen.''

Denkt u dat Nederland Europees kampioen wordt?

,,Dat weet ik niet. We zijn na de wedstrijd tegen Tsjechië afhankelijk geworden van anderen. Het wordt heel moeilijk.''

Hoe vindt u bondscoach Dick Advocaat eigenlijk functioneren op dit toernooi?

Lachend: ,,Dick is gewoon de bondscoach en dat blijft hij voorlopig ook.''

Ook na een vroege uitschakeling op het Europees Kampioenschap in Portugal?

,,De evaluatie is pas na het toernooi, niet tijdens het Europees kampioenschap.''