Clinton: inval Irak was juist

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton steunt president Bush in zake Irak. Dat heeft hij gezegd tegen het blad Time. De Democratische ex-president zegt daarin, een dag voor het verschijnen van zijn autobiografie My Life, dat hij begrip heeft voor het omstreden Irak-beleid van de Republikeinse president. Het is de eerste keer dat Clinton zo uitgebreid ingaat op de kwestie. Enkele passages uit het interview:

,,Ik heb president Bush herhaaldelijk verdedigd inzake Irak en tegen [aanvallen van] links, ook al ben ik van mening dat we hadden moeten wachten tot de inspecties van de VN waren afgerond.

Ik geloof niet dat hij Irak binnen is gevallen wegens olie. We zijn daar niet naar toe gegaan voor imperialistische of financiële redenen. We zijn gegaan omdat hij [Bush] de Wolfowitz-Cheney analyse [...] geloofwaardig vond.''

,,Na 11 september, laten we eerlijk zijn, als je president was geweest dan zou je denken, goed, die vent Bin Laden heeft zojuist die drie volgetankte vliegtuigen gebruikt als massavernietigingswapen, nietwaar? Je kunt met rede beweren dat het uiterst krachtige chemische wapens waren. Dus, daar zit je dan als president, het duizelt je na afloop van dit gebeuren, dus, ja, dan wil je Bin Laden pakken en Afghanistan afhandelen en zo. Maar je moet ook zeggen: goed, het is mijn grootste verantwoordelijkheid om zo veel als mogelijk te proberen dat dat terroristennetwerk en andere terreurnetwerken niet langer in staat zijn chemische of biologische wapens te bemachtigen.''

,,Dat is de reden waarom ik het Irak-gebeuren heb gesteund. Er was een hoop spul waarvoor geen verantwoording kon worden afgelegd. Dus ik vond dat de president absoluut de verantwoordelijkheid had naar de VN te gaan en te zeggen: `Kijk jongens, na `911' moeten jullie eisen dat Saddam Hussein het inspectieproces laat afronden'. Je kunt niet verantwoord voorbijgaan aan het feit dat [er een mogelijkheid bestond] dat een tiran in bezit was van dergelijke voorraden. Ik heb nooit geloofd dat hij [ze gebruiken] zou. Waar ik veel meer zorgen over had was dat hij dat spul zou verkopen of weggeven. [...] Daarom vind ik dat Bush er goed aan heeft gedaan terug te keren [naar Irak].''