Clingendael

Niets is nog zeker. Het is helemaal niet gezegd dat de Amerikaanse ambassade aan het Haagse Lange Voorhout gaat verhuizen naar het landgoed Clingendael. Krantenberichten daarover worden bevestigd noch ontkend. Bekend is alleen dat burgemeester Deetman van Den Haag onderhandelt met de Amerikaanse ambassadeur Sobel. De gemeente is ongelukkig met de huidige locatie. Vooral de beveiliging legt een groot beslag op de ruimte in dit historische stukje Den Haag. Het lijkt wel een vesting. Maar de onderhandelingen verlopen uiterst traag en het is echt te vroeg om op de uitkomst vooruit te lopen, laat staan dat al zeker is dat de ambassade zich gaat vestigen in het Benoordenhout, zo laten de gemeente en de ambassade weten.

De omwonenden van landgoed Clingendael zijn hiervan op de hoogte. Er ligt nog geen plan. Maar straks is het misschien te laat. Er hangen affiches voor de ramen van deze keurige buurt. Vanavond is er een protestmeeting die is georganiseerd door twee dames die recht tegenover een weiland wonen waar naar verluidt de ambassade zich zou willen vestigen. Daar grazen nu schapen van boer Kleijweg. Die pacht de grond van de gemeente Den Haag. Hij gelooft niet dat het van een verhuizing komt. Hij heeft nog niets van de gemeente vernomen. Het zou ook niet verstandig zijn want in dit park lopen zo veel mensen dat de ambassade moeilijk te beveiligen zal zijn. De actievoerders denken er net zo over. Niemand wordt beter van deze locatie. Laat de ambassade verhuizen naar een lege plek in de duinen.

Voorzitter Dick Buter en bestuurslid Frans Kooijman van de wijkvereniging Benoordenhout wandelen door het park en tonen de schoonheid ervan. De gemeente Den Haag is bezig zichtlijnen in het landgoed te herstellen en de Engelse landschapstijl te versterken. De wijkvereniging heeft enkele jaren geleden ook al eens moeten vechten tegen plannen van de ANWB om het hoofdkantoor aan de rand van het park in de richting van het weiland uit te breiden. Dat is verhinderd. Of dat nu weer lukt is de vraag. Internationale instellingen in Den Haag blinken niet uit door hun toegankelijkheid en aanspreekbaarheid, zo is de ervaring van de wijkvereniging. Ze doen precies wat ze willen en de gemeente stelt daar weinig tegenover want Den Haag moet internationaal op de kaart staan.

De buurtbewoners hebben een gesprek met burgemeester Deetman aangevraagd. Die geeft nog niet thuis. Wij hebben recht op informatie, aldus de wijkvereniging. Als wij geen actie ondernemen, is een bestemmingplan snel gewijzigd. Dan staat hier straks een ambassadegebouw dat de dreiging van terroristische aanslagen met zich meebrengt. Een gebouw met een veiligheidszone van tien meter. Een gracht misschien. Camera's. Een permanente politiepost en ME-busjes. Er zullen demonstraties worden gehouden. Soms zullen wegen worden afgesloten. Dat willen we niet. Het is hier rustig, zeggen de bewoners, en dat willen we zo houden.

    • Arjen Schreuder