Bruggink vergroot kans Athene

Springruiter Gert-Jan Bruggink heeft het hoofdnummer gewonnen van het Rotterdamse CHIO en stelde zich daarmee kandidaat voor de Olympische Spelen.

Drie Nederlanders eindigden gisteren bij de eerste vijf in de Grote Prijs, terwijl op vrijdag het Nederlandse kwartet in de landenwedstrijd teleurstelde en zich nog niet plaatste voor `Athene'.

Na zeges in landenwedstrijden in Rome en Luzern leek bondscoach Bert Romp voor de CHIO's van Rotterdam en Aken (half juli) de keus te hebben uit twee volledige equipes voor de Spelen. Het ene team kwam afgelopen week in Rotterdam in actie en viel voor driekwart af. Dubbeldam en Tops vielen door teleurstellende prestaties af, Zoer doordat zijn paard Lowina gisterochtend wegens een lichte blessure niet kon starten.

De enige die rest is de 23-jarige Bruggink, die niet bezweek onder de druk een individuele topprestatie te moeten neerzetten en zijn paard Joel als snelste over het barrageparcours stuurde. Hij stelde daarmee voor het eerst sinds 1989, na Jos Lansink met Felix, een Nederlandse zege veilig in Rotterdam.

Voor bondscoach Bert Romp was het een opluchting dat twee combinaties uit zijn equipe, die hij reeds voor Aken selecteerde – Erik van der Vleuten met Audi's Jikke en Wim Schröder met Eurocommerce Montreal – zich ook voor de barrage plaatsten. Met een derde plaats voor Schröder en een vijfde plek voor Van der Vleuten onderstreepten zij hun vorm.

,,Ik had nog een plekje vrij om het team voor Aken te completeren en Bruggink lijkt mij de goede keus'', stelde Romp na afloop van de door Bruggink gewonnen Grote Prijs.

Bruggink zelf had gehoopt dat Romp hem na de landenwedstrijd, waarin hij zijn paard eenmaal foutloos en eenmaal met één foutje rondstuurde, al zou vragen voor het CHIO in Aken: het laatste selectiecriterium voor uitzending naar Athene. Was dat gebeurd, dan was de ruiter niet met Joel maar met zijn tweede paard gestart om zijn topper rust te gunnen.

Door de zege van Bruggink en de hoge klasseringen van Wim Schröder en Van der Vleuten komen de twee overige leden van de Nederlandse equipe, Gerco Schröder en Leopold van Asten, in Aken onder grote druk te staan om daar goed te presteren.

    • Jacob Melissen