Broken Social Scene

De groep met de merkwaardige naam (een variant op gebroken gezin?) komt uit Toronto en maakt met You Forgot It In People een derde cd – met songtitels als Shampoo Suicide en I'm Still Your Fag. De elf muzikanten spelen een soort ambient-rock. Zoiets tegenstrijdigs blijkt mogelijk: het rock-element zit in de opwinding, gitaren en gedrevenheid, het ambient-aspect schemert door de dominante melodielijn. Er is gepruttel op synthesizers, zachtmoedige akoestische gitaar, de percussie gaat een moedig verbond aan met drums.

Met minstens drie verschillende zangers, heeft ieder liedje zijn eigen sfeer: een klinkt als Stephen Malkmus van Pavement, een is wat onvast, en een kan sneren. Ondertussen worden de mooie liedjes nu eens omlijst door melancholieke blazers en dan weer door bizar electronisch gemurmel. De combinatie is prachtig, vooral omdat het idee van een popliedje niet uit het oog wordt verloren. Het klinkt als een muis-en-olifantmop maar binnen de muziek van Broken Social Scene krijgt de nuance evenveel aandacht als het grote geheel. Zo'n veelzijdig gezelschap op een podium te zien moet een groot muzikaal genoegen zijn.

Broken Social Scene 21/6 Ekko, Utrecht; 22/6 Paradiso, Amsterdam; 23/6 Desmet (Club3voor12), Amsterdam; 24/6 Rowtown, Rotterdam.

You Forgot It In People (A&C001)

    • Hester Carvalho