Brinkhorst tegen staken subsidies

Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) is tegen het schrappen van subsidieregelingen voor innoverende bedrijven ten gunste van meer belastingaftrek. Dat heeft hij gezegd bij de presentatie van het jaarverslag van SenterNovem, de dienst die onder meer subsidies verstrekt voor innoverende bedrijven. Volgens Brinkhorst werkt het huidige systeem goed.

Een ruime Kamermeerderheid steunde onlangs een motie van het Kamerlid Van Dam (PvdA) om een aantal subsidieregelingen te schrappen. Het geld dat daarmee vrijkomt zou moeten worden besteed aan belastingaftrek. Volgens Van Dam is dit voor ondernemingen eenvoudiger dan het aanvragen van subsidie, wat door vooral veel kleinere bedrijven ingewikkeld gevonden wordt. Bovendien is de uitvoering van fiscale aftrek veel goedkoper. Van Dam schat dat er zo'n 50 miljoen euro aan uitvoeringskosten kan worden bespaard. De regelingen die hij wil `fiscaliseren' staan voor 300 miljoen euro op de begroting.

Brinkhorst is niet van plan om de motie uit te voeren, en wil hierover deze week met de Kamer in debat. Meer dan de helft van het budget wordt al fiscaal uitgekeerd, maar subsidies blijven volgens Brinkhorst nodig om `excellente projecten' te ondersteunen.

SenterNovem keerde in 2003 1,2 miljard euro uit aan bedrijven en kennisinstellingen. Daarvan ging onder meer 526 miljoen euro naar programma's voor innovatie en 196 miljoen naar projecten voor energiebesparing en duurzaamheid.

Twee derde van het totale bedrag ging naar het midden- en kleinbedrijf. MKB-Nederland zegt tevreden te zijn over de dienstverlening van SenterNovem, maar bekritiseert het `oerwoud aan subsidieregelingen'. ,,Daar moet flink in gesneden worden'', aldus secretaris T. Ravesloot.

SenterNovem is op 1 mei ontstaan uit de fusie van de agentschappen Senter en Novem. Het adviseert tevens bedrijven over export, innovatie en milieu.